De ce are nevoie copilul pentru a se juca

Adesea, părinții le pun la dispoziție copiilor diverse jucării pentru a se juca. Dar v-ați întrebat dacă nu cumva acesta dorește doar atenția și timpul vostru? Iată de ce au de fapt nevoie copiii.

Copilul învață prin jocuri. Acestea răspund nevoilor lor de a explora, de a înțelege, de a experimenta. Pentru a se simți confortabil trăind aceste învățături, copilul are nevoie să se găsească într-o atmosferă liniștitoare. Este așadar important să creați un mediu în care jocul este valorizat și recunoscut ca fiind important pentru dezvoltarea sa fizică, mentală și socială.

Nevoia de a avea încredere

În funcție de atitudinea adulților care îl înconjoară (părinți, educatori), copilul va fi fie mai deschis în jocurile sale, fie mai temător și pasiv. Pentru ca cel mic să se joace, trebuie ca el să se simtă în siguranță. Este importantă o atenție deosebită la jocurile sale. Interesându-vă ce face cu ele, îl ajutați să înțeleagă că acordați importanță activităților sale ludice. Se va simți în deplină încredere pentru a explora universul său de joacă. Din contră, dacă copilului îi este teamă să nu râdeți de el sau se teme să nu vă stârnească dezacordul, nu se va juca sau va face acel lucru în mod repetat, fără plăcere sau imaginație.

Valorizați jocul!

Pe lângă latura sa ludică, jocul pemite copilului următoarele:

 • Să rezolve probleme cum ar fi construirea unui bloc sau inserarea unei forme într-un spațiu.
 • Să asocieze culorile și formele.
 • Să învețe să recunoască atunci când este rândul său și când este rândul altei persoane.

Dacă sunteți convinși de nevoia fundamentală a copilului de a fi activ în mediul său, veți putea prevede dinainte perioadele în care copilul se joacă liber, fără instrucțiuni particulare, cât și spațiul, materialul și ocaziile de a se juca cu ceilalți copii.

Permite o oarecare libertate de a acționa

Prin jocuri libere, copilul își exprimă creativitatea. Poate inventa noi reguli de joc, să creeze un obiect amuzant sau să își imagineze un scenariu în care personajele prind viață. Atunci când copilul se joacă, creează o dezordine temporară. Ar fi păcat să cereți mereu copilului să lase lucrurile așa cum erau, căci un joc controlat nu mai este un joc. Mediul de viață al copilului trebuie așadar să tolereze mișcările și zgomotul. De fapt, plăcerea jocului se manifestă adesea printr-o oarecare exaltare, râsete și plăcere.

Timp

Copiii preferă adesea timpul liber în care se pot exprima așa cum doresc. Atât acasă cât și la grădiniță, aceștia trebuie să urmeze o rutină și să respecte unele sfaturi. Ori, într-un mediu zilnic schimbat, jocul poate fi integrat în momentele din viață sau de rutină. Iată aici câteva exemple:

 • Puneți farfurii de diverse mărimi, mici jucării sau cărți plastifiate la îndemâna copilului în timpul băii.
 • Incitați-l să numească culorile, să facă asocieri, să recite o poezie atunci când se îmbracă.
 • Provocați-l să pună legumele după culori și forme într-o farfurie în timpul preparării mesei.

Dacă orarul copilului este mereu prea încărcat, este posibil ca acesta să aibă dificultăți în a găsi un joc de unul singur atunci când are timp liber și voi sunteți ocupați. Puteți așadar să invitați copilul să facă un nou desen sau să prepare o cină cu ajutorul plastilinei, în timp ce voi pregătiți cina. Făcându-i sugestii amuzante, îl ajutați să facă alegeri de joc și să își dezvolte autonomia. Va ști gradual să aleagă singur ceea ce să se joace, ce să facă cu piesele de construit, ce să deseneze…

Spațiu

Construirea unui pod din piese de construit sau imitarea preparării unei mese, cere un spațiu sigur și adaptat la situație. Jocurile pe care copilul le face pe teren sau pe un covor de activitate, rămânând în câmpul vostru vizual, sunt de obicei câștigătoare. Astfel, ocazional, puteți să participați de departe la joc prin comentarii sau cu un zâmbet. Este o altă modalitate de a sublinia valoarea pe care o acordați jocului copilului.

Joaca afară (în parc sau în curte) este de asemenea importantă. Aceasta îi aduce copilului noi experiențe: să facă un om de zăpadă sau „prăjituri” din nisip, să atingă noi texturi, să patineze, să se dea în leagăn. Mai mult, unele jocuri, imposibile în casă, sunt posibile la exterior cum ar fi alergatul, săritul, să facă tumbe, să se joace cu mingea, să facă baloane de săpun. Exteriorul reprezintă un spațiu mai mare unde este posibilă consumarea energiei și oferirea unei senzații de libertate a mișcărilor, fără constrângeri.

Materiale de joacă

Nu este cantitatea de jucării cea mai importantă, ci mai degrabă varietatea. Așadar, materialele de joacă de acasă sunt tot atât de bogate ca cele vândute în magazin. Ne putem gândi la cutiile de papuci care devin mici case pentru personaje, sticle din plastic goale umplute cu orez pentru a face un instrument de muzică creativ, role de hârtie pe care le transformăm în tuneluri pentru mașini.

Aceste materiale îi permit copilului:

 • Se se miște.
 • Să își folosească mâinile.
 • Să se concentreze.
 • Să își imagineze.
 • Să se exprime.
 • Să interacționeze cu ceilalți.
 • Să se stimuleze în diferite stadii ale dezvoltării sale.

Parteneri de joacă

Ca și voi, copiii au nevoie de momente de inactivitate, de singurătate. Au nevoie de timp pentru a visa. Privește la fereastră de mai multe minute? Nu judecați prea repede că se plictisește. Poate este fascinat, vede o picătură de ploaie pe geam sau își imaginează o poveste pe care o va pune în scenă, mai târziu, cu jucăriile.

Împreună cu voi, copilul descoperă plăcerea de a se juca atunci când îl invitați să privească, să atingă și să folosească obiectele. Sunt apoi ceilalți copii care joacă un rol de model și de motivație pentru cel mic. Este interesat de ceea ce fac ceilalți. Dacă aceștia simt plăcerea de a se juca cu un anumit lucru, este din cauză că îl percep agreabil și vor să încerce și ei.

Joaca cu ceilalți presupune învățarea regulilor vieții de grup. Înseamnă a învăța să împartă materialele și spațiul de joc și să își aștepte rândul. Este de asemenea ocazia de a-și găsi locul, de a-i respecta pe ceilalți și de a ține cont de opinia lor. Învață să își controleze emoțiile atunci când se supără pe un prieten. Aceste învățături se fac prin joacă și sunt totodată ușoare și agreabile.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut