De ce să-ți pui copilul la somn la timp. 5 beneficii ale somnului

Somnul este important indiferent de vârstă, acesta reprezentând o cale naturală prin organismul se reîncarcă, se vindecă, fiind gata pentru provocările dintr-o nouă zi. Adulții îți petrec în medie o treime din zi dormind. Copiii, în schimb, pot dormi până la 12 ore/zi. Pe lângă beneficiile anterior menționate, somnul este și un bun stimulent de creștere pentru copii. Dacă cei mici nu asimilează doza de somn necesară zilnic, aceste procese pot fi perturbate.

Pentru a fi sigur că te-ngrijești de cantitatea și calitatea somnului asimilat de micuțul tău, iată principalele 5 motive pentru care un copil are nevoie de somn!

Beneficii principale ale somnului

  1. Somnul contribuie la dezvoltarea creierului.

În timp ce oamenii de știință nu înțeleg complet ce se întâmplă în timpul somnului, știu că somnul REM (starea Rapid Eye Movement – cea în care se formează de obicei visele) este necesară pentru dezvoltarea creierului. Dacă copiii nu dorm suficient de mult sau suficient de adânc, creierul lor ar putea să nu aibă suficient timp pentru a se dezvolta, ceea ce ar putea provoca întârzieri sau probleme de învățare mai târziu. Ronald Dahl, autor și specialist în domeniul pediatriei, plasează somnul între primele trei lucruri pe care copiii trebuie să le dezvolte în mod corespunzător, celelalte două fiind nutriția adecvată și afecțiunea primită.

  1. Somnul influențează comportamentul și dispoziția.

Cred că nu o dată vi s-a demonstrat că un copil obosit este un copil morăcănos, mofturos și capricios. De fapt, putem simți pe propria noastră piele că nu funcționăm ok, atunci când nu suntem odihniți.

În cazul bebelușilor, lucruri sunt mai simple, întrucât aceștia semnalează când e momentul să îi punem la somn sau chiar adorm singuri. În rândul copiilor mici lucrurile sunt ceva mai dificile, întrucât aceștia ar putea deveni puțin morăcănoși în preajma orelor de somn.

De asemenea, există studii care au ajuns la concluzia că acei copii care au un program de somn neregulat, întâmpină mai multe probleme de comportament în timpul zilei, comparativ cu aceia care urmează un program regulat. Totodată, o analiză a mai multor studii de profil, realizată de Psychology Today, semnalează că obiceiurile proaste de somn pot predispune un copil la un comportament asemănător cu ADHD. Deci dacă cel mic întâmpină probleme de comportament, ia în calcul și unele schimbări privind programul de somn.

  1. Somnul contribuie la creștere și dezvoltare.

NREM (Non Rapid-Eye Movement) este somnul care contribuie la creșterea organsimului, vindecare, stimulând totodată imunitatea și eliberarea de hormoni necesari. Ciclurile din REM și NREM se schimbă pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Dacă simți că pentru copil nu mai este suficient programul de somn inițial, fă ajustările de rigoare întrucât, din cauza procesului de creștere, este posibil să aibă nevoie de mai mult somn.

  1. Somnul ușurează procesul de învățare.

Creierul uman este de-a dreptul surprinzător, acesta lucrând din greu chiar și atunci când dormim. Somnul este esențial pentru copiii care învață și sunt în plin proces de dezvoltare. Fără somn suficient, copiii nu se vor putea concentra la școală. În plus, creierul copiilor continuă să lucreze chiar și în timpul somnului, aplicând conceptele învățate pe parcursul zilei și solidificându-le. Vă amintiți când aveați de învățat vreo poezie și seara, înainte de culcare, aveați impresia că e varză în capul vostru, iar dimineața toată informația se limpezise? Asta pentru că somnul și-a făcut bine treaba.

 De asemenea, studiile recente arată că somnul stimulează semnificativ procesele de învățare chiar și la bebeluși.

  1. Somnul contribuie la menținerea stării de sănătate.

Copiii care au febră dorm adesea ore bune. Somnul ajută sistemul imunitar să muncească din greu pentru a vindeca corpul. În situația în care copiii nu dorm suficient, imunitatea lor ar putea fi compromisă, în acest caz vindecarea fiind mult mai dificilă.

Astfel, este recomandat să vă încurajați copiii să doarmă atunci când sunt bolnavi, acest obicei ajutând sistemul imunitar să lucreze mai eficient.

După cum observăm, somnul este definitoriu pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Totuși, se întâmplă ca, uneori, cei mici să întâmpine probleme de somn. Spre exemplu, copiii supraponderali suferă adesea de apnee în somn. Copiii cu amigdalele mărite pot avea de asemenea probleme de respirație în timpul somnului, ceea ce face dificil somnul profund. Copiii mici și copiii de vârstă preșcolară pot avea coșmaruri sau se pot confrunta cu anxietatea de separare.

Atunci când astfel de probleme îi împiedică pe copii (și părinți) să doarmă bine, este timpul să căutăm ajutor. Deși nu poți forța un copil să doarmă la comandă, poți induce somnul, prin realizarea unui ambient potrivit sau prin aplicarea unei rutine înainte de culcare.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut