Deficiența de vitamina D: cauze, simptome, tratament

Vitamina D este esențială pentru oase puternice, întrucât aceasta stimulează asimilarea și utilizarea adecvată a calciului de către organism. Inițial, deficiența de vitamina D a fost asociată cu rahitismul, o boală în care țesutul osos nu mineralizează în mod corespunzător, ducând la oase moi și deformări scheletice. Pe măsură ce numărul cercetărilor a crescut, s-a constatat că vitamina D joacă un rol important și în protejarea organismului de numeroase probleme de sănătate.

În ciuda beneficiilor sale pentru organism, există numeroase persoane care nu reușeșsc să asimileze suficientă vitamina D în organism, confruntându-se astfel cu deficiența de vitamina D. Iată care sunt principalele cauze ale deficienței de vitamina D.

Cauzele deficienței de vitamina D

  • Nu îți procuri cantitatea recomandată de vitamina D, din alimentație. Există șanse mai mari să se întâmple acest lucru, mai ales când urmezi o dietă vegetariană strictă, întrucât principalele surse de vitamina D sunt produsele de origine animală, inclusiv pește și uleiuri de pește, gălbenușuri de ou, lapte fortificat sau ficat de vită.
  • Nu te expui suficient la soare. Organismul asimilează cantitatea necesară de vitamina D, dacă expui o mare parte din corp la soare, zilnic. Când acest lucru nu se întâmplă, din diverse motive (anotimpul rece, purtarea de haine lungi, statul prea mult în casă, la calculator), există un risc mai mare de deficiență de vitamina D.
  • Ai o piele închisă la culoare. Pigmentul melanină reduce abilitatea corpului de a produce vitamina D ca răspuns la expunerea la soare. Unele studii arată că adulții mai în vârstă cu piele întunecată prezintă un risc ridicat de deficit de vitamina D.

De asmenea, cu un risc mai mare de deficiență de vitamina D se confruntă persoanele obeze și femeile însărcinate, întrucât, în aceste condiții, organismul are nevoie de mai multă cantitate de vitamina D.

Simptome ale deficienței de vitamina D

Simptomele deficienței de vitamina D sunt uneori vagi și pot include starea de oboseală, dureri ale oaselor sau sentimentul că mușchii sunt slăbiți. La unele persoane aceste simptome pot să nu apară deloc.

În cazul unei deficiențe severe, durerile pot fi mult mai pregnante, astfel că este posibil să întâmpinați dificultăți în a vă deplasa. De asemenea, în acest caz, riscul de infecții este ridicat.

Chiar dacă simptomele nu sunt foarte vizibile, deficiența de vitamina D este asociată cu numeroase probleme de sănătate. Astfel, un nivel scăzut de vitamina D din organism a fost asociat cu următoarele:

  • Risc crescut de deces din cauza bolilor cardiovasculare;
  • Tulburări cognitive la persoanele în vârstă;
  • Astm sever la copii;
  • Cancer;

Cum depistez că mă confrunt cu o deficiență de vitamina D

Pentru a descoperi dacă suferiți de deficiența de vitamina D, este recomandat să consultați medicul. Acesta vă va face un test de sânge, aceasta reprezentând metoda cu cele mai sigure rezultate.

Tratament pentru deficiența de vitamina D

Metodele cele mai simple prin care să consumați doza necesară de vitamina D, sunt expunerea la soare și o alimentație echilibrată. Dacă aceste 2 variante nu sunt suficiente, consultați medicul pentru a vă recomanda suplimente de vitamina D.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut