Depresia – tot mai des întâlnită în rândul adolescenților. Ce remarcă un studiu recent!

Noi cercetări arată că depresia afectează tot mai mulți adolescenți. Mai exact, 24% dintre fete și 9% dintre băieți sunt depresivi la vârsta de 14 ani.

Cercetatorii de la University of Liverpool și University College London au analizat informații cu privire la mai mult de 10.000 de copii născuți în 2000-01 care iau parte la studiul Millennium Cohort.

La vârsta de 3, 5, 7, 11 și 14, părinții au raportat privind sănătatea mentală a propriilor copii. Apoi, când au ajuns la 14 ani, copiii au răspuns ei înșiși la întrebări despre simptomele lor depresive. Bazându-se pe raportările primite pe parcursul acestor 14 ani, specialiștii au ajuns la concluzia că 24% dintre fete și 9% dintre băieți suferă de depresie la vârsta adolescenței.

Depresia copiilor și veniturile familiei

Cercetarea a analizat de asemenea relația dintre simptomele depresive ale adolescenților și veniturile familiei. În general, persoanele în vârstă de 14 ani din familii mai înstărite au avut o probabilitate mai mică de a avea un nivel ridicat de simptome depresive comparativ cu adolescenții care proveneau din familii mai sărace.

Recomandările specialiștilor

Raporturile părinților despre problemele emoționale au fost aproximativ aceleași pentru băieți și fete pe tot parcursul copilariei, crescând de la 7% la copiii cu vârste de 7 ani, până la 12% , la copiii cu vârsta de 11 ani. Ideea e că până în momentul când au ajuns la vârsta adolescentină de 14 ani, problemele emoționale au devenit mai frecvente în rândul fetelor.

Lucrurile stau diferit când vine vorba de problemele de comportament, caz în care băieții adolescenți au dat dovadă de mai multe astfel de probleme, comparativ cu fetele.

Întrucât rapoartele oferite de adolescenții înșiși diferă de cele ale părinților lor, specialiștii recomandă părinților să asculte și punctul de vedere al copiilor cu privire la propria sănătate mentală și să țină cont de acesta. Aș îndrăzni să spun că această capacitate de ascultare este benefică, indiferent de vârsta copilului sau de problemele pe care acesta le are.

Aceste constatări au fost realizate în spațiul britanic, însă problemele semnalate afectează adolescenții de pretutindeni. Astfel, pentru a fi siguri că proprii copii nu se confruntă cu astfel de probleme, este recomandat să comunicați cu aceștia, să fiți atenți la problemele lor. Fie că este o problemă pe care voi ați observat-o sau una despre care vă dezvăluie propriul copil, este important să puneți în balanță ambele opinii și să găsiți o rezolvare de comun acord!

                                                                

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut