Dezvoltarea bebelușului de 6 luni

Încă de la naștere, dezvoltarea bebelușului este un proces complex și continuu, care se desfășoară cu o rapiditate covârșitoare, astfel că orice proaspăt părinte va fi capabil să distingă reușitele propriului copil de la o lună la alta.

Iată ce presupune dezvoltarea unui bebeluș de 6 luni și ce abilități ar trebui acesta să aibă la această vârstă!

Limbajul

La această vârstă, copilul:

 • Emite mai des consoanele « p », « b », « m », « t », « d » și « n » decât alte consoane.
 • Produce silabe precum « ma », « pa », « be » și « de »;

Amintiți-vă că fiecare copil are ritmul său de dezvoltare în toate domeniile. Informațiile din acest articol sunt concepute de manieră generală. Dacă dezvoltarea copilului vostru vă preocupă, cel mai bine consultați un medic.

 • Imită sunete.
 • ține o „conversație” cu membrii familiei sale producând sunete.
 • Începe să înțeleagă anumite cuvinte după tonul vocii voastre, după intonație și după expresia voastră facială.

Capacitățile de gândire

La această vârstă:

 • Prinde obiectele cu mai multă precizie, ceea ce îi permite să le observe și să le examineze. Ajunge să le întoarcă invers pentru a le studia din alt unghi, de exemlu ridicând o ceașcă de toartă.
 • Caută membrii familiei sau animalele domestice cu privirea atunci când le strigăm numele.
 • Poate scutura obiectele și să le arunce pentru a le auzi sunetele, fiind capabil să stea în șezut fără sprijin, ceea ce îi permite să folosească ambele mâini.
 • Urmărește cu privirea obiectele care se mișcă repede.

Limbajul

Pe parcursul următoarelor săptămâni, va începe:

 • Să reacționeze atunci când i se spune prenumele.

Capacitățile de gândire.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, va începe:

 • Să îi placă mult să facă „cucu-bau!” odată ce înțelege că oamenii sunt aceiași chiar dacă nu îi vede.
 • Să perceapă că poate mișca obiectele, de exemplu să târască un obiect sau o jucărie pe o suprafață.
 • Să rezolve probleme. De exemplu, ține un cub, vrea să ia un al doilea, dar vede un al treilea și încearcă să găsească o cale de a face acest lucru.
 • Să învârtă obiectele pentru a le înțelege modul de funcționare.

Cum îl ajutăm să progreseze?

Bebelușul are o personalitate unică și de dezvoltă în propriul ritm. Dar puteți contribui la favorizarea acestei dezvoltări, punând în practică apropierea parentală: liniștirea, joaca și învățarea. Această apropiere a fost concepută pentru a se integra facil în rutina voastră zilnică. Adaptat vârstei intelectuale a bebelușului, tabelul de mai jos vă oferă exemple de mici gesturi benefice dezvoltării sale.

Liniștirea

Atunci când îi puneți la dispoziție mai multe recipiente în timpul băii Bebelușul se amuză și se relaxează jucându-se în apă, exersându-și motricitatea și aptitudinile de a rezolva problemele.
Atunci când îl încurajață să repete un gest, râzând și aplaudând Bebelușul se simte valorizat și repetă toate gesturile care ne plac.

Joaca

Atunci când îi prezentați jucăria preferată și o ascundeți parțial sub o păturică Bebelușul descoperă că obiectele pot dispărea și reapărea
Atunci când ascundeți complet un obiect într-o cutie în fața lui Bebelușul încearcă să găsească obiectele ascunse

Învățarea

Atunci când îi dați obiecte care cauzează un efect, cum ar fi cele care fac zgomot sau care se transformă atunci când sunt strânse, scuturate sau învârtite Bebelușul învață că poate provoca lucruri.
Atunci când îi dați mingiuțe pentru învârtit sau cuburi pentru a face turnuri Bebelușul vede și înțelege rezultatul gesturilor sale, studiază modul în care obiectele se mișcă în spațiu, învață că poate provoca lucruri, de exemplu, zgomot atunci când face să cadă cuburile din turn.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut