Dezvoltarea fetusului în cel de-al doilea trimestru: săptămânile 15-21

În timpul celui de-al doilea trimestru, creșterea bebelușului se accelerează uimitor. Prezența acestuia se face mult mai concretă. Mișcă, iar mișcările sale se simt bine. Simțurile sale sunt foarte prezente. Burta mamei crește. La finalul celui de-al doilea trimestru, fetusul va măsura în jur de 25 cm de la cap la coccis și va cântări în jur de 1 kilogram. Iată principalele etape ale dezvoltării sale, săptămână se săptămână.

Calculul duratei sarcinii

Deoarece este foarte dificil de a cunoaște ziua exactă a fecundației, profesioniștii în sănătate calculează durata sarcinii în săptămânile de amenoree, adică cele fără menstruație. Calculul datei nașterii începe așadar cu prima zi de la data ultimei menstruații. Această metodă de calcul adaugă 14 zile duratei sarcinii. Cu această metodă de calcul, nu sunteți însărcinată în primele 2 săptămâni deoarece fecundația are loc în a 3-a săptămână de sarcină.

Săptămâna a 15-a: mici mișcări

Săptămâna 15

Săptămâna 15

La treisprezece săptămâni după fecundație, fetusul cunoaște o perioadă de creștere accelerată. Totul este acum pregătit pentru ca fiecare organ să își înceapă îndeplinirea rolurilor. Se observă schimbări notabile: picioarele încep să fie mai lungi decât brațele.

Rețeaua de vase sanguine devine mai complexă. Pentru a iriga acest mic corp în dezvoltare, inima muncește de zor: pompează în jur de 24 de litri de sânge pe zi și bate în jur de 140 de bătăi pe minut.

Plămânii exersează respirația. Prin mici mișcări respiratorii, fetusul inspiră și expiră lichid amniotic. Acest lucru contribuie la formarea alveolelor pulmonare.

Fetusul mișcă din ce în ce mai mult. De exemplu, poate acum să își întoarcă capul. Acesta măsoară 3,5 cm. Cum încă are destul spațiu pentru a se mișca și cum mișcările sale sunt foarte fine, este normal să nu îl simțiți încă. Încă puțin!

O idee: dați-i bebelușului să „guste” din mâncărurile voastre preferate. Celulele gustative sunt operaționale pe la 13 săptămâni. Alimentația voastră, prin intermediul lichidului amniotic, îl va face ușor-ușor pe fetus să descopere gusturile!

Pagina următoare: Săptămâna a 16-a: mai viguros și mai agil

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut