Dezvoltarea intelectulală a copilului de la 7 la 8 ani

Creierul copiilor este un mic burete ce absoarbe multe cunoștințe din jurul său. Cum se dezvoltă capacitatea intelectuală a acestuia de la vârsta de 7 la 8 ani, descoperim în informațiile ce urmează!

Dezvoltarea intelectuală

Dezvoltarea intelectuală desemnează capacitatea copilului de a gândi de manieră abstractă și creativă, de a învăța, de a fi atent, de a rezolva probleme și de a-și exersa gândirea.

La această vârstă, copilul:

Limbajul.

 • Până-n vârsta de 6 ani, un copil ar trebui să aibă în vocabularul activ circa 2000 de cuvinte, iar în vocabularul pasiv circa 6000. La vârsta de 7-8 ani, asimilarea de noi cuvinte continuă, copilul îmbogățindu-și vocabularul cu alte cuvinte în fiecare zi, atât la școală, cât și acasă.
 • Formează fraze mai complexe și utilizează în majoritatea cazurilor timpul bun al verbelor (trecut, prezent, viitor).
 • Înțelege bine noțiunea de omofonie (”sa” și ”s-a”, ”mai” și ”m-ai”), adică faptul că numeroase cuvinte se pot pronunța la fel, chiar dacă se scriu diferit.
 • Stăpânește mai bine noțiunea de silabe, în asocierile pe care le face între oral și scris.

Amintiți-vă că fiecare copil se dezvoltă diferit în toate domeniile. Informațiile din acest articol sunt concepute cu caracter general. Dacă vă preocupă dezvoltarea copilului, cel mai bine este să consultați un medic.

Capacitățile de gândire.

 • Citește cursiv și înțelege logica unei lecturi.
 • Este capabil să anticipeze scenarii plauzibile, pentru a-și imagina ceea ce ar putea urma într-o poveste.
 • Desenează personaje sau obiecte (în transparență), adică pe cele pe care le putem vedea prin pereții unei case, spre exemplu.
 • Este capabil să rezolve probleme matematice simple, cum sunt adunările și scăderile. Mai mult, recunoaște principiul reversibilității (2+3=5, 5-3=2, de exemplu).
 • Înțelege bine legăturile dintre cauză și efect între un gest făcut și impactul pe care acesta îl poate avea, atât în viața de zi cu zi, cât și în experiențele științifice.

Ușor-ușor va începe să:

Limbajul.

 • Povestească povești la trecut, la prezent sau viitor conjugând bine verbele și respectând cronologia evenimentelor („Ieri am fost la cinema cu mama, astăzi, mă joc acasă cu fratele meu și sora mea, iar mâine, mă voi duce la școală”).
 • Să își dezvolte interesul pentru noi cuvinte și chiar să le inventeze, pentru plăcerea personală, plecând de la cuvinte cunoscute (un rinoferoce, spre exemplu).
 • Să îi placă să spună glume.

Capacitățile de gândire.

 • Să vizualizeze mental obiectul înainte de a-l crea (un avion din piese de construit, spre exemplu). Este capabil să urmeze un plan.
 • Să facă adunări și scăderi cu cifre mai mari.
 • Să înțeleagă strategiile de la jocurile de cărți.
 • Să definească înțelegerea banilor, de exemplu, două monede de 50 de bani sunt echivalente cu o bancnotă de 1 leu.

Cum îl ajutăm să progreseze?

Copilul vostru este unic și se dezvoltă în ritmul propriu. Are forțe și puncte de ameliorat de care este din ce în ce mai conștient. Puteți favoriza dezvoltarea sa intelectuală în viața de zi cu zi prin aceste gesturi simple:

Atunci când îl încurajați să planifice un moment pentru lectură în fiecare zi, singur sau împreună cu voi Copilul își dezvoltă abilitățile de lecturare și interesul pentru cărți.
Atunci când priviți cu el cărți de documentare (despre animale, mijloace de transport, țări, etc.) Copilul își îmbogățește vocabularul și își îmbunătățește curiozitatea.
Atunci când îi cereți să calculeze ce are în ghiozdan în funcție de cumpărăturile pe care dorește să le facă Copilul înțelege sensul și valoarea banilor
Atunci când vă jucați cărți sau un joc de societate cu el Copilul își dezvoltă raționamentul și capacitatea strategică
Atunci când îl învitați să construiască cu ajutorul pieselor de construit sau a oricărui joc de construcții Copilul își dezvoltă capacitatea de a-și imagina un obiect care nu este încă construit
Atunci când discutați cu copilul vostru Îi permiteți să vă povestească evenimentele din viața sa zilnică, ajutându-l să își amintească detaliile.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut