Dezvoltarea socială a bebelușului de la 7 la 9 luni

Bebelușii știu să socializeze încă din burta mamei, atunci când ne răspund atingerilor burții prin lovituri cu piciorușele sau mâinile. Cum se dezvoltă după naștere, de la 7 la 9 luni, descoperim în informațiile ce urmează!

Dezvoltarea socială semnifică capacitatea de a construi relații armonioase și pozitive cu ceilalți. Acest lucru presupune să îți comunici emoțiile de o manieră socială acceptabilă, de a ține cont de punctul de vedere al celorlalți înainte de a acționa, de a rezolva conflictele, de a coopera și de a participa la viața de grup. Aceste abilități nu sunt prezente de la naștere. Învățarea lor începe foarte devreme, prin contactul cu persoanele care îngrijesc copilul.

La această vârstă:

Limbajul.

 • Bolborosește repetând aceeași silabă de mai multe ori, de exemplu « da-da-da » sau « ga-ga-ga ».
 • Recunoaște unele cuvinte din situații familiare. De exemplu, se agită atunci când aude „lapte” și își privește mama atunci când este întrebat „unde este mama?”.

Amintiți-vă că fiecare copil are ritmul său de dezvoltare în toate domeniile. Informațiile din acest articol sunt concepute de manieră generală. Dacă dezvoltarea copilului vostru vă preocupă, cel mai bine consultați un medic.

 • Se întoarce atunci când își aude prenumele.
 • Face gesturi precum arătatul cu degetul sau întinderea brațelor.
 • Începe să scuture mâna atunci când îi spunem „pa-pa!”.

Capacitățile de gândire.

 • Ajunge să își folosească ambele mâini în același timp și poate recunoaște mărimea obiectelor, sesizând un mic obiect cu ajutorul degetelor și un obiect mai mare cu ajutorul ambelor mâini.
 • Distinge obiectele apropiate de cele depărtate și spațiul care le separă.
 • Ajunge să recunoască fețele cunoscute din diferite unghiuri.
 • Arată că știe la ce folosesc obiectele pe care le examinează. De exemplu, scutură cu putere un obiect gălăgios, apasă intenționat pe butoanele unei jucării sau apasă pe un obiect de cauciuc pentru a face gălăgie.
 • Caută un obiect care i-a fost luat, dar doar în locul în care l-a văzut prima dată. De exemplu, caută zornăitoarea pe pat, chiar dacă aceasta se află pe jos.
 • Învață ceea ce înseamnă „înăuntru” și „afară” făcând să cadă mai multe bile mari dintr-un bol, apoi umplându-l și iar vărsându-l de mai multe ori.

Pe parcursul următoarelor săptămâni, va începe:

Limbajul.

 • Să imite sunetele unor anumite obiecte și animale, de exemplu trenul „ciu-ciu!” și câinele „ham-ham!”.
 • Să asculte atent cuvintele familiare și să le recunoască în unele fraze.
 • Să înțeleagă ceea ce înseamnă „nu”.

Cum îl ajutăm să progreseze?

Bebelușul are o personalitate unică și de dezvoltă în propriul ritm. Dar puteți contribui la favorizarea acestei dezvoltări punând în practică apropierea parentală: liniștirea, joaca și învățarea. Această apropiere a fost concepută pentru a se integra facil în rutina voastră zilnică. Adaptat vârstei bebelușului, tabelul de mai jos vă oferă exemple de mici gesturi benefice dezvoltării sale sociale.

Liniștirea

Atunci când îi imitați gesturile, de exemplu aplaudând cu el Bebelușul simte că gesturile sale sunt importante și încearcă alte lucruri pentru a vă incita să îl imitați.
Atunci când îl ajutați să se calmeze atunci când este perturbat Bebelușul începe să își aștepte rândul, începe să se calmeze de unul singur din ce în ce mai bine

Joaca

Atunci când vă jucați cu el prin repetarea gesturilor simple, cum ar fi să aplaudați, să scuturați o jucărie sau să îi dați pupici Bebelușul învață să observe un gest și să îl repete și învață că poate face un adult să îi urmeze exemplul
Atunci când îi pronunțați numele în cântecele pe care le cunoaște, de exemplu, cântând 1Andrei, dormi?” în loc de „Frate Jacques, dormi?” Bebelușul încearcă să cânte pentru a vă imita și încearcă să își pronunțe numele

Învățarea

Atunci când îi întindeți diferite obiecte pentru a se juca în baie, de exemplu recipiente de diferite mărimi Bebelușul profită de efectul liniștitor al apei pentru a experimenta volumele, cantitățile și alte concepte matematice
Atunci când răspundeți gângurelilor sale, încercând să îl imitați

Bebelușul știe că vă interesați de ceea ce spune și acest lucru îl incită să gângurească și mai mult

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut