Dezvoltarea socială a copilului de la 7 la 8 ani

Dezvoltarea socială a unui copil desemnează capacitatea de a-şi face prieteni şi de a se înţelege cu ceilalţi, de a lucra în echipă şi de a fi un bun conducător. Toate aceste abilităţi stau la baza stimei de sine, a încrederii în sine şi a cooperării cu ceilalţi.

La această vârstă:

  • Copilul are încă tendinţa de a lega prietenii cu copii de acelaşi sex cu al lui. Noţiunea de „cel mai bun prieten” prinde importanţă.
  • Este mult mai puţin egocentric în relaţiile cu ceilalţi. Poate, spre exemplu, să joace un rol mediator într-un conflict între doi copii.
  • Îi place să facă parte dintr-un grup şi se identifică cu membrii acestuia.
  • Înţelege noţiunea de „a fi acceptat” într-un grup sau de a „fi respins” din acesta.
  • Îi place să lucreze în echipă în clasă şi înţelege aportul fiecăruia.
  • Este influenţabil şi poate fi uşor implicat de către ceilalţi în activităţi pozitive, cât şi negative.

Amintiţi-vă că fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare. Informaţiile din acest articol sunt concepute de manieră generală. Dacă dezvoltarea copilului vă preocupă, cel mai bine consultaţi medicul.

Uşor-uşor va începe:

  • Să înţeleagă importanţa regulilor în societate şi impactul nerespectării lor.
  • Să ofere ajutor spontan celorlalţi.
  • Să îşi înţeleagă rolul într-un grup (dacă este mai degrabă un conducător sau un simplu participant, spre exemplu).

Cum îl ajutăm să progreseze?

Copilul vostru este unic şi se dezvoltă în propriul ritm. Are punctele sale forte şi cele de ameliorat de care este din ce în ce mai conştient. Puteţi ajuta la favorizarea dezvoltării sale sociale în viaţa voastră de zi cu zi, prin aceste gesturi simple:

Atunci când îl întrebaţi despre prietenii săi Copilul înţelege mai bine ceea ce apreciază la ceilalţi copii de vârsta sa.
Atunci când îi cereţi să vă ajute la unele sarcini menajere acasă

 

Copilul îşi ameliorează capacitatea de colaborare în viaţa sa de zi cu zi
Atunci când îl incitaţi să îşi ajute frăţiorul sau surioara să se îmbrace Copilul înţelege noţiunea de întrajutorare şi este conştient de rolul său faţă de cei mai mici decât el
Atunci când îi cereţi să deschidă şi să ţină deschisă o uşă pentru o persoană mai în vârstă sau aflată în scaun cu rotile Copilul îşi dezvoltă capacitatea de a-i ajuta pe ceilalţi, îmbunătățindu-și în acelaşi timp şi empatia
Atunci când discutaţi cu el despre conflictele care apar la şcoală Copilul înţelege mai bine cauzele acestora şi se poate gândi la soluţii
Atunci când îi cereţi opinia vis-a-vis de legile şi regulile aplicabile în societate Copilul înţelege mai bine aceste reguli şi îşi dezvoltă simţul justiţiei şi al echitabilității.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut