Disputele între frați

Disputele între frați sunt inevitabile. Din fericire, acestea joacă un rol pozitiv în construirea personalităţii copilului. Decât să căutaţi să evitaţi aceste conflicte, mai bine le-aţi percepe ca pe ocazii de învăţare. Atenția părinţilor, împărțirea jucăriilor sau dialogarea opiniilor având o atitudine calmă sunt experienţe care îi învaţă pe copii să trăiască în societate.

În faţa conflictului, părinţii au adesea 2 reflexe opuse, fie îi lasă pe copii să se descurce singuri, fie intervin în conflict sau îi separă trimiţându-i în cameră. Soluţia ar fi mai degrabă de a se plasa ca mediatori pentru a-i ajuta să îşi dezvolte propriile abilităţi în a rezolva conflictele.

Cum să interveniţi:

 • Determinaţi subiectul central al conflictului, clarificaţi opiniile şi aşteptările fiecăruia, apoi rezumaţi-le.
 • Uşuraţi înţelegerea mutuală şi favorizaţi empatia. Puteţi, spre exemplu, să rugați fiecare copil să se imagineze în locul celuilalt pentru a-i înţelege punctul de vedere.
 • Găsiţi soluţii la problemă. Aici, puteţi sugera piste, dar alegerea finală a soluţiei ar trebui să revină copiilor. Fiecare trebuie să vadă propriile avantaje şi să se simtă satisfăcut.
 • Cu timpul, copiii vor deveni obişnuiţi cu aceste etape şi vor dori să rezolve conflictele singure.

Pentru a preveni conflictele

Liniştiţi-vă: nici numărul conflictelor, nici intensitatea lor nu influenţează calitatea relaţiilor de la vârstă adultă. Totodată, reacţiile părinţilor pot crea o rivalitate până la vârsta adultă, dând adesea dreptate unuia sau altuia, spre exemplu.

Sentimentele de gelozie şi de rivalitate între fraţi şi surori sunt inevitabile, mai ales atunci când diferenţele de vârstă sunt mici. Mai mult, nu putem trata copiii în acelaşi fel, din simplu fapt că sunt copii diferiţi. Fiecare are vârsta sa, temperamentul său, forţele şi slăbiciunile sale. Decât să tindeţi spre egalitate, mai degrabă încercaţi să limitaţi gelozia acţionând cu echitate şi ascultând nevoile fiecăruia.

Iată câteva sfaturi:

 • Fiţi voi înşivă un model al bunei purtări. Stabiliţi reguli de viaţă clare pentru toată casa. Încurajaţi fiecare copil să spună în cuvinte ceea ce nu acceptă sau să vină să vă ceară ajutorul, în loc să ţipe sau să lovească.
 • Identificaţi sursele cele mai importante de conflict şi ajutaţi copilul să găsească o soluţie pentru fiecare. De obicei aceleaşi lucruri cauzează dispute: jucării, televizor, calculator sau sarcinile menajere. Faceţi copiii să participe la alcătuirea unei liste cu jucării de „împărţit” şi de jocuri „exclusive” ale fiecăruia. Puteţi limita timpul de folosire a calculatorului pentru fiecare, având momente precise în zi şi efectuarea unei liste cu sarcinile fiecăruia pe zile.
 • Adaptaţi-vă nevoilor fiecăruia. Fiecare copil este diferit şi cere de la voi un comportament diferit. Dacă îi apropiaţi, spuneţi-le că fiecare dintre ei este unic, că îi iubiţi la fel de mult şi că vreţi să vă adaptaţi cât puteţi de bine nevoilor fiecăruia.
 • Valorificaţi diferenţele fiecăruia. Nu este vorba de compararea copiilor între ei: „Fratele tău este mai deştept”, ci mai degrabă de a întreţine un dialog cu fiecare copil. Puneţi în valoare punctele lor forte şi recunoaşteţi-le pe cele slabe. De exemplu, nu ar trebui să vă abţineţi să felicitaţi un copil care reuşeşte, chiar dacă fratele lui are probleme de învăţare. Altfel, riscă să se simtă penalizat să reuşească. Paralel, recunoaşteţi calităţile copilului vorbind cu el şi valorizându-i capacităţile în faţa celorlalţi mebri ai familiei.
 • Pentru a le accentua individualitatea, înscrieţi-i în activităţi diferite, cumpăraţi-le jocuri şi haine diferite, etc. Cel mai mare va trebui să beneficieze de privilegii legate de statutul său (de a se culca mai târziu, spre exemplu). Explicaţi această situaţie celui mai mic pentru a înţelege că şi fratele său se culca la fel de devreme când avea vârsta lui.
 • Nu încercaţi cu orice preţ să evitaţi frustrările. Unii părinţi cumpără de 2 ori aceleaşi jucării sau oferă celui mare un cadou la petrecerea celui mic, doar pentru a evita geloziile. Este inutil: frustrările fac parte din învăţăturile vieţii.
 • Favorizaţi prieteniile fiecărui copil, fără ca aceştia să fie constrânşi să îşi accepte fraţii sau surorile în grupul lor de prieteni.
 • Împărţiţi momente de intimitate cu fiecare dintre copii. Aceste momente îi liniştesc, vizavi de locul pe care îl ocupă în inima voastră.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut