Du-ți copilul în lumea “Micului Prinț”

“Nu cunoști decât lucrurile pe care le îmblânzești, spuse vulpea. Oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri de-a gata de la negustori. Dar, cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni. Dacă vrei un prieten, îmblânzește-mă”.

Acest fragment este poate una dintre cele mai frumoase și complexe definiții ale prieteniei. În câteva cuvinte simple, scriitorul francez Antoine de Saint-Exupery a reușit să redea și superficialitatea naturii umane – oamenii care nu mai au timp să-și facă prieteni – dar și adevărata valoare a prieteniei, atunci când ajungi la ea. Cartea “Micul prinț” ar putea fi lectura obligatorie a oricărui copil, pentru că este atât de frumoasă încât cuvântul “obligatoriu” își pierde sensul unei impuneri. Dacă ai un copil căruia nu-i place să citească, ia cartea și citește-o împreună cu el. Probabil, când o veți termina, o va lua singur și o va mai citi odată. Dacă nu, sigur se va gândi la ea, la povestea Micului Prinț.

Această carte minunată a fost publicată în 1943, la New York. În Franța, povestea a apărut în anul 1946, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Ea a fost editată postum, după ce scriitorul și pilotul Antoine de Saint-Exupery a dispărut pe 31 iulie 1944, într-un zbor de recunoaștere deasupra Mării Mediterane, avionul său fiind doborât.

De atunci, “Micul Prinț” a fost tradusă în 270 de limbi și dialecte. În anul 2013, când se împliniseră 70 de ani de la apariția ei, era opera literară cea mai vândută din lume și cartea cea mai tradusă după Biblie. În total, de la apariția sa, această carte s-a vândut în peste 145 de milioane de exemplare.

Iar în luna decembrie a anului 2015, a apărut pe marile ecrane și filmul inspirat de această minunată carte, film ce a fost regizat de Mark Osborne.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut