Afecțiuni ale pielii în timpul sarcinii

Sarcina, deși este o perioadă unică și minunată în viața unei femei, poate să vină la pachet cu o serie de afecțiuni cutanate, unele cu o evoluție benignă, reversibilă, iar altele care îi pot pune viața în pericol gravidei și a copilului nenăscut.

Dr. Dermatolog Adriana Necula

Dr. Dermatolog Adriana Necula

Pentru a afla mai multe despre posibilele afecțiuni care apar în aceasta perioadă, am stat de vorbă cu medicul specialist dermatolog Adriana Necula. Astfel, în cele ce urmează, vei descoperi care sunt cele mai comune afecțiuni pe care o femeie le poate contacta în timpul sarcinii, ce cauzează apariția acestora și nu în ultimul rând ce putem face odată apărute astfel de afecțiuni.

Sarcina implică o perturbare a statusului endocrin, metabolic și imunologic, aceste alterări ducând la diverse modificări cutanate, atât fiziologice, cât și patologice.

Modificările fiziologice din timpul sarcinii pot fi pigmentare, de structură, vasculare și tulburări ale anexelor pielii (păr, unghii, glande sudoripare). Dintre modificările fiziologice pe care le poate suferi o gravidă, cele mai frecvente sunt cele pigmentare.

  1. Modificări pigmentare

Aproximativ 90% dintre gravide suferă de modificări ale pigmentării în diverse zone ale corpului și acestea apar chiar din primul trimestru de sarcină. Ele sunt inofensive, nu influențează în niciun fel bunul mers al sarcinii și nu pun în pericol viața fătului. În cel mai rău caz, acestea pot produce gravidei îngrijorări de ordin estetic. Hiperpigmentarea areolelor, mameloanelor, axilelor și organelor genitale este des întâlnită în sarcină, precum  și pigmentarea cicatricilor pre-existente sau a zonelor de fricțiune crescută (partea interioară a coapselor, axilele). Cu timpul, colorația își va reveni la nuanța inițială.

Linea nigra

Linea nigra

  • Linea nigra, adică o linie închisă la culoare ce se întinde între limita inferioară a sternului și osul pubian, reprezintă pigmentarea reversibilă a liniei albe – o linie pe care anatomic am avut-o dintotdeauna, dar pe care nu am observat-o din cauza pigmentației deschise la culoare. De obicei apare în lunile 4-5 de sarcină.
  • Melasma sau cloasma sau masca de sarcină (cum i se spune în mod popular), este o afecțiune destul de frecventă care afectează aproximativ 70% dintre gravide. Clinic apare o colorație neregulată, relativ bine delimitată, brun-maronie, ce dă un aspect de piele pătată și apare mai frecvent pe frunte, pomeți, nas și buza superioară, dar poate afecta întreaga față. Această tendință la pigmentare facială este favorizată și agravată de expunerea la soare, poate regresa post-partum, dar, de cele mai multe ori, ea persistă și reprezintă o provocare terapeutică pentru medicul dermatolog. Femeile cu pielea închisă la culoare sunt mai predispuse la a dezvolta melasmă comparativ cu viitoarele mămici cu pielea mai deschisă la culoare, iar cercetările sugerează că afecțiunea are și o componentă ereditară, genetică, aceasta apărând mai frecvent la femeile din cadrul aceleiași familii.
Melasma

Melasma

Cauza principală a tuturor acestor afecțiuni pigmentare o reprezintă modificările hormonale din timpul sarcinii, care cresc producția de melanină din melanocitele din piele, adică pigmentul natural sintetizat în pielea noastră și care ne conferă culoarea tegumentelor și mucoaselor, ochilor și a părului. Această tendință la melasmă este observată și la femeile care nu sunt însărcinate, dar care iau contraceptive orale sau alte tratamente pe bază de hormoni. Spre deosebire de hiperpigmentările din celelalte zone ale corpului, care vor regresa treptat, fără a fi nevoie de intervenții terapeutice, melasma adesea este persistentă și pacientele se vor adresa medicului dermatolog pentru tratament. Din păcate, tratamentele existente pe piață sunt nesatisfăcătoare, cu rezultate slabe sau foarte variabile de la pacientă la pacientă. Acestea includ creme depigmentante cu retinol, acid kojic, arbutin, hidrochinonă, acid azelaic, etc, peelinguri chimce cu acid mandelic sau retinol, laser Alexandrite Q-switched sau laser Rubin. Este de preferat ca aceste tratamente să fie începute după naștere și după terminarea definitivă a alăptării. Cel mai bun tratament pentru melasmă este prevenția. Aceasta constă în utilizarea de creme de fotoprotecție cu factor SPF cel puțin 30, ideal 50+, de preferat cu filtre minerale, pe tot parcursul sarcinii, chiar și în sezonul rece sau în zilele cu nor și ploaie.

De asemenea, unele gravide pot observa modificări la nivelul nevilor melanocitari de pe corp. Poate fi vorba atât de o creștere a numărului acestora, cât și de o modificare a dimensiunilor și culorii nevilor existenți. Nu este o problemă frecvent întâlnită, dar când apare, este recomandată o evaluare la medicul dermatolog. Orice leziune pigmentară la o femeie gravidă care suferă o modificare morfologică (mărime, culoare, formă) sau devine simptomatică (mănâncă, sângerează, are scuame) ar trebui evaluată histologic.

Urmează Modificări de structură

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut