Afecțiuni comune ale pielii la nou-născuți

Primele 30 de zile ale bebelușilor vin la pachet de cele mai multe ori cu o mulțime de întrebari, temeri și stări de angoasă pentru părinți, această perioadă fiind intervalul propice apariției a numeroase afecțiuni de piele caracteristice. Deși pare o etapă critică pentru nou-născuți, afecțiunile la care aceștia sunt expuși sunt benigne, tranzitorii și, de cele mai multe ori, trec fără tratament.

Dr. Dermatolog Adriana Necula

Dr. Dermatolog Adriana Necula

Privind diversitatea afecțiunilor întâlnite la nou-născuți, dermatologia neonatală, prin definiție, cuprinde o gamă largă de afecțiuni ce apar în primele 4 săptămâni de viață. Cele mai multe dintre ele sunt tranzitorii, benigne, autolimitate, apar în primele zile sau săptămâni după naștere și se remit la scurt timp după. Recunoașterea fenomenelor fiziologice și diferențierea lor de afecțiunile cutanate mai severe ale nou-născutului este de importanță majoră și ar trebui să poată fi realizată nu numai de către medicul dermatolog, ci și de către medicul generalist, obstetrician și pediatru și, de ce nu, și de către mămicile corect informate.

Mai jos am dezvoltat cele mai des întâlnite afecțiuni ale pielii la nou-născuți. Iar pentru a vă oferi informații bine-documentate, am decis să cerem sfatul specialistului. Adriana Necula este medic specialist dermatolog, având competențe în dermatoscopie, laser-terapie și dermato-cosmetologie, fiind totodată investigator în studii clinice pe produse dermato-cosmetice, dumneaei oferindu-ne toate detaliile de care am avut nevoie și clarificându-ne toate dilemele legate de acest subiect.

În urma discuției cu Dr. Adriana Necula, specialist în dermatologie, am descoperit că afecțiunile nou-născutului pot fi grupate în fenomene fiziologice, normale, frecvente și alte dermatoze ale nou-născutului.

Dintre cele fiziologice merită menționate următoarele:

 • Icterul Neonatal

  Icterul Neonatal

  Icterul neonatal –este cauzat de un exces de bilirubină indirectă în circulația sangvină care se va depune la nivelul pielii, mucoaselor și sclerelor. Bilirubina poate proveni fie dintr-un exces de hemoliză (distrugere) a eritrocitelor (globulele roșii) nou-născutului, fie dintr-o incapacitate a ficatului, încă imatur, de a elimina eficient din circulație exesul de bilirubina. Deși hiperbilirubinemia reprezintă un fenomen tranzițional fiziologic, el trebuie totuși monitorizat atent deoarece, la unii nou-născuți, nivelurile de bilirubină pot crește excesiv și pot deveni neurotoxice, producând sechele neurologice permanente sau chiar moartea.

Tratamentul constă în expunerea nou-născutului la lămpi cu lumină colorată cu lungimi de undă între 450-490 nm (fototerapie). Lumina, odată absorbită de bilirubina din piele, provoacă degradarea acesteia.

 • Vernix Caseosa

  Vernix Caseosa

  Vernix caseosa – este o substanță albă-cenușie, aderentă, brânzoasă, grasă, care acoperă corpul nou-născutului în momentul nașterii și care este formată din apă, proteine, lipide și epitelii descuamate. Se formează în ultimul trimestreu de gestație și este ca un scut protector pentru pielea bebelușului, protejându-l de macerația care poate apărea din cauza lichidului amniotic și de suprainfecția bacteriană intrauterină.

După naștere, se poate elimina prin spălare cu apă și săpun sau va cădea singură în 1-2 săptămâni.

 • Descuamare

  Descuamare

  Descuamarea neonatală – poate să apară atât la nou-născutul la termen, cât și la prematur. Apare la 24-36 ore după naștere și poate să dureze până la 3 săptămâni. În cazuri extreme, când descuamarea nu încetează până la 3 luni, poate fi un semn de ihtioză congenitală sau alte sindroame rare.

Citește următoarea pagină ->

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut