De vorbă cu Maria Desmirean, manager executiv Curtea Veche Publishing

Cititul de cărți reprezintă o activitate pe care fiecare persoană ar trebui să o desfășoare constant și de bună voie, indiferent de vârstă. Însă, pentru a reuși să transformăm lectura parte din viața noastră, trebuie să descoperim mai întâi plăcerea de a citi. Iar în această direcție cel mai bine își spun cuvântul practica și explorarea. Astfel, din curiozitatea de a descoperi cum se conturează piața de carte din România, dar și din dorința de a ne determina copiii să facă o pasiune pentru citit, am stat de vorbă cu Maria Desmirean.

Maria Desmirean

Maria Desmirean

Maria Desmirean este manager executiv Curtea Veche Publishing & vicepreședinte Asociația Curtea Veche și ne-a acordat puțin din timpul său, pentru a ne oferi câteva sfaturi și informații utile despre piața de carte din România, cu precădere în ceea ce privește lecturile adresate părinților și copiilor.

Astfel, Maria Desmirean ne-a împărtășit din experiența sa profesională, dezvăluindu-ne idei despre cum un părinte poate insufla propriului copil plăcerea pentru citit.Totodată, Maria ne-a oferit recomandări de cărți atât pentru pitici, cât și pentru părinți, și alte asemenea. Iată cum a decurs discuția noastră!

  1. Într-o perioadă în care din ce în ce mai multă lume discută despre studiile recente care prezintă un grad ridicat de analfabetism funcțional, ce ne puteți spune despre piața de carte din România?

În ultimii ani piața de carte se află în stagnare. Editurile au încercat să implementeze diverse proiecte pentru mărirea acesteia, însa există un cerc vicios. Problema principală este lipsa obiceiului lecturii și a accesului la carte. Există multe orașe mici și mijlocii care nu au o librărie. Ce să mai vorbim de sate? Și totuși, 50% dintre copii trăiesc în mediul rural. Normal ar fi să existe soluții concrete și cu rezultate la problemele industriei din partea instituțiilor responsabile, mărimea industriei de carte fiind corelată cu nivelul educației unui popor. În lipsa acestora, noi am înființat în urmă cu trei ani Asociația Curtea Veche, am vizitat peste 40.000 de copii, am donat cărți și am înființat cluburi de lectură în urma noastră. Programul nostru național de lectură își propune să realizeze o punte între carte și copii.

  1. Se mai citește de plăcere în România? Ce cărți preferă părinții pentru copiii lor, care sunt particularitățile pieței de carte din țara noastră față de străinătate?

Sigur că se mai citește, trebuie doar să ai capacitatea să identifici care sunt interesele publicului. Părinții au început să caute așa numitele cărți de non-ficțiune pentru copii, cum ar fi biografiile, cărțile de istorie, de educație civică sau chiar de nutriție. Spre exemplu, Viața în ritm de tenis scrisă de Horia Tecău este o autobiografie adresată copiilor. Este o carte sinceră, plină de sfaturi și de idei, toate legate de firul roșu al importanței urmării propriei intuiții și a propriilor visuri. Horia Tecău se deschide în fața copiilor și împărtășește cu ei din energia pe care ți-o dă pasiunea atunci când faci ceea ce îți place. Legat de particularitățile pieței de carte pentru copii, ea începe să se sincronizeze cu piața vestică. Există multe traduceri care apar si la noi la scurt timp după publicare, dar și mai important, există tot mai mulți autori români care se îndreaptă spre cărțile pentru copii.

  1. E-book-ul: o nouă tendință. Prinde ea în rândul publicului tânăr? Cum o considerați în raport cu cărțile clasice?

E-book-ul reprezintă sub 1% din piața de carte în momentul de față. Motivul principal al vânzărilor atât de mici este pirateria. Deși au fost mai multe încercări de a stopa furtul online, au fost realizate fără succes.

  1. De la ce vârstă ar trebui să înceapă părinții să le citească copiilor? Cărei categorii de vârstă (la copii) se adresează cele mai multe dintre cărțile editurii Curtea Veche?

Specialiștii spun că este foarte important ca toți copiii să aibă contact cu cartea în jurul vârstei de un an. Există cărți special create pentru ei, capabile să le capteze atenția. La Curtea Veche publicăm cărți care se adresează copiilor aparținând mai multor grupe de vârstă, începând din momentul în care ei știu să citească singuri. Noi le recomandăm și lectura în familie care are beneficii multiple: pe de o parte cei mici petrec timp de calitate împreună cu părinții lor, pe de altă parte copilul este ajutat în exercițiul lecturii. Am avut surpriza în vizitele noastre prin școli să observăm că există copii care au ajuns în clasa a VII-a și care citesc cu dificultăți mai mari decât un copil de clasa a IV-a. De aceea, în România e complicat de delimitat foarte clar nivelul lecturii în funcție de grupele de vârstă.

  1. Care este povestea unei apariții de carte pentru copii, care este parcusul acesteia de la idee la realitate? Există diferențe între pregătirea unei cărți de copii comparativ cu una de adulți? În ce constă acestea?

Totul pleacă de la identificarea unei nevoi sau de la un lucru pe care dorim să îl îmbunătățim în societate ca urmare a întâlnirilor pe care le avem cu copiii. Așa a apărut ideea cărții pentru copii a polițistului Marian Godină – În misiune cu Marian. Imaginea polițistului român nu era una tocmai bună și era nevoie de un update al acestei percepții, deoarece generațiile noi de polițiști nu mai seamană cu cele vechi. Mai mult, copiilor trebuie să li se transmită ideea unei relații corecte dintre el, în calitate de cetățean și polițist, în calitate de funcționar al statului. Marian Godină a fost de acord și a scris manuscrisul, mai apoi au urmat ilustrațiile și partea editorială (redactări, paginare, corectură). Urmează drumul către tipar și într-un final întâlnirea cu cititorul. Principalele lucruri la care trebuie să fim atenți la cărțile pentru copii sunt ilustrațiile și bineînțeles, nivelul textului trebuie adaptat capacității de înțelegere a copiilor.

  1. Ce titluri recomandați părinților la început de an pentru copiii lor?

Cel mai important lucru este să le placă ceea ce citesc. Nu există o listă de lecturi obligatorii, ci ei trebuie să experimenteze, să descopere, să vadă ce îi atrag. Doar în felul acesta ajung să citească de plăcere și mai apoi să dezvolte un obicei, iar prin lecturi succesive din domeniile care îi interesează pot ajunge mai târziu să dezvolte expertiza și excelența. Un lucru extraordinar pe care îl pot face părinții este să citească împreună cu copiii lor 20 de minute pe zi, ajutând astfel la formarea acestui obicei. În Polonia a fost implementat acest tip de program, cu rezultate foarte bune.

  1. Dar pentru aceștia (părinți) care caută relaxare și sfaturi pentru dezvoltare personală?

Aș recomanda cartea cercetătoarei Brene Brown – Curajul de a fi vulnerabil. Autoarea abordează tema vulnerabilității, acest liant social și relațional aflat sub masca slăbiciunii. Cred că îi va ajuta pe părinți atât în relația de cuplu cât și în cea cu copilul.

Pentru cei care caută sfaturi și idei despre cum ar putea să îi apropie pe copii de lectură, recomand broșura pe care Asociația Curtea Veche a realizat-o împreună cu psihologul Gaspar Gyorgy. Materialul poate fi descărcat gratuit de pe www.asociatiacurteaveche.ro, secțiunea Resurse.

  1. Care este cel mai nou titlu apărut la editura Curtea Veche pentru copii si care este povestea acestei apariții.

Cartea curajului de Adina Rosetti este dedicată copiilor care vor să descopere dovezile de adevărat curaj în lucrurile mărunte. Cred că este o carte cu un mesaj puternic: oricine trebuie și poate fi curajos. Chiar și atunci când este nevoie să suporte o simplă injecție, să-și ajute un prieten sau să ia o decizie importantă pentru viitoarea carieră.

  1. Ce proiecte editoriale pregătiți pentru anul 2017?

Vom continua seria Regii și reginele noastre coordonată de istoricul Adrian Cioroianu, o serie ilustrată care prezintă povestea monarhiei române. De asemenea, pregătim multe apariții din colecția „Cărțile copilăriei”, prin intermediul căreia copiii să descopere marile titluri din literatura universală în variante prescurtate și adaptate nivelului lor de înțelegere.

Principalul scop al acestui interviu a fost de a aduce la cunoștința fiecărui părinte importanța cititului în rândul copiilor, și, totodată, de a oferi acestora numeroase idei și sfaturi despre cum să transforme cititul în plăcere. Sperăm că v-au fost de ajutor toate aceste informații! 🙂

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut