Beneficiile dezvoltării abilităților motorii ale preșcolarilor

Abilitățile motorii sunt extrem de importante pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor și tocmai din acest motiv este util să-i obișnuim pe cei mici să practice diverse activități potrivite vârstei, care să stimuleze dezvoltarea motorie.

În acest sens, există numeroase studii care subliniază cât de importantă este dezvoltarea motorie și cum se răsfrânge aceasta asupra copilului.

Cum influențează abilitățile motorii dezvoltarea preșcolarilor

Potrivit sciencedaily.com, un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oregon a demonstrat că preșcolarii care prezintă abilități motorii mai bine dezvoltate la începutul anului școlar, au mai multe șanse să aibă un comportament social mai dezvoltat și „capacități executive”, precum și abilitatea de a acorda atenție sporită unor activități, de a urma indicații sau de a se concentra pe parcursul întregului an școlar.

„Activitățile fizice și abilitățile motorii joacă un rol important în pregătirea copiilor pentru școală și viață”, declară Megan MacDonald, asistent profesor la Universitatea din Oregon, precum și autorul acestui studiu.

Alături de aceasta, la cercetare au participat și specialiștii din diverse domenii.

Privind acest subiect, cercetări mai vechi arată că abilitățile sociale bine dezvoltate, inclusiv cooperarea, este cheia pentru acomodarea preșcolarilor în mediul școlar. Alte studii au subliniat că acei copii cu abilități de conducere dezvoltate sunt mai susceptibili să aibă succes atât la grădiniță, cât și în alte activități extrașcolare.

Privind studiul în cauză, pentru acesta cercetătorii au apelat la o serie de evaluări care să determine gradul de dezvoltare al abilităților motorii ale copiilor, precum și cel de conducere sau socializare. 92 la număr, participanții aveau vârste între 3 și 5 ani, iar testele despre care vă spuneam s-au desfășurat în 2 serii, toamna și primăvara.

În urma testelor, cercetătorii au descoperit că acei copiii care au dat dovadă de abilități motorii fine au arătat de asemenea capacități mai bune de conducere, în timp ce abilitățile motorii brute mai dezvoltate au fost relaționate cu un comportament social mai bine conturat.

Potrivit lui Megan MacDonalds, rezultatele oglindesc potențialul rol al dezvoltării timpurii a abilităților motorii. Totodată, autoarea studiului ține să sublinieze că deși la grădiniță copiii se implică în fel de fel de activități sociale și jocuri care le permit să învețe prin experiență și expunere, există și cazuri în care copiii ajung la școală fără să aibă o astfel de pregătire.

Ce activități stimulează dezvoltarea motorie a copiilor

Pe baza acestui studiu vor fi necesare desfășurarea altor cercetări care să deslușească cum sau în ce mod abilitățile motorii sunt relaționate cu aceste competențe-cheie de care orice copil are nevoie la școală. Deși nu s-a descoperit motivul, un lucru este clar: activitățile fizice cât mai variate și joaca sunt esențiale în dezvoltarea abilităților motorii ale copiilor care, potrivit acestui studiu, facilitează adaptarea celor mici în mediul școlar.

Tot autoarea acestui studiu menționează că abilitățile motorii fine pot fi dezvoltate prin activități de suprapunere a unor elemente, copierea unor forme pe o pagină sau jocuri creative, precum lego și coloratul. Abilitățile motorii brute pot fi stimulate prin jocuri care presupun alergare, plimbatul cu rolele, cu bicicleta, cu skateboard-ul sau diverse jocuri care presupun sărituri cu precizie. De exemplu, elasticul sau șotron sunt minunate în acest sens.

Așadar, ceea ce trebuie să reținem este că cei mici au nevoie de mișcare. Cât mai multă! Din acest motiv este important să nu ne privăm copiii de acest lucru și, mai mult decât atât, să facem tot ce ne stă în putință să îi stimulăm pe copiii să practice astfel de activități.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut