Consumul de iaurt – asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă

Un studiu publicat în Jurnalul American de Hipertensiune arterială asociază consumul crescut de iaurt cu un risc mai scăzut de boli cardiovasculare.

Acesta a încercat să investigheze dacă consumul crescut de iaurt ar putea oferi anumite beneficii adulților care suferă de hipertensiune arterială. Echipa de cercetare a analizat două cohorte de participanți, fiecare dintre aceștia fiind diagnosticați cu hipertensiune arterială.

55.898 de participanți de sex feminin cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, care s-au înscris în Nurses’ Health Study (NHS), au fost evaluate. De asemenea, analiza a cuprins și 18.232 participanți de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, care s-au înscris în Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) în 1986.

În 1980, femeile înscrise în NHS au completat un chestionar de frecvență alimentară ce cuprindea 61 de articole, în funcție de regimul alimentar practicat în anul care tocmai se încheiase. Chestionarul privind frecvența alimentelor a fost actualizat periodic, la fiecare patru ani până în anul 2006.

Participanții de sex masculin au completat chestionarul pentru prima dată când s-au înscris cu HPFS în 1986.

Potrivit rezultatelor cuprinzătoare ale studiului, consumul de cantități mai mari de iaurt poate reduce probabilitatea de a suferi de boli cardiace, mai târziu în viață.

Astfel, participanții care au consumat mai mult de 2 porții de iaurt/săptămână, au înregistrat cu 20% mai puține șanse de a suferi de boli cardiace congenitale sau accidente vasculare cerebrale, în viitor.

Mai mult decât atât, femeile care au consumat 2 sau mai multe porții de iaurt pe saptămână, au înregistrat cu 30% mai puține șanse de infarct miocardic, mai des întâlnit sub numele de atac de cord.

Bărbații care au consumat mai mult de 2 porții de iaurt pe săptămână, au avut un risc cu 19% mai mic de infarct miocardic.

Pe lângă beneficiile iaurtului, cercetătorii au subliniat că dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – consumul crescut de alimente bogate de în nutrienți – poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

Sursa: The Independent

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut