Copiii și finanțele. Ce observă un nou studiu!

Potrivit unui studiu recent, copiii de 5 ani, au deja dezvoltat „simțul economic”, astfel că aceștia deja au reacții emoționale diferite, privind cheltuirea și economisirea banilor.

Studiul indică faptul că aceste reacții se traduc în comportamente actuale, reale privind cheltuielile. Constatările sugerează, de asemenea, că aceste reacții emoționale și comportamentele de cheltuieli nu au fost modelate după cele ale părinților.

Scara Spendthrift-Tightwad a fost mult timp folosită pentru a măsura reacțiile emoționale ale adulților la cheltuirea banilor, spune autorul studiului, Craig Smith, cercetător la Universitatea din Michigan, Centrul de Creștere Umană și Dezvoltare.

Persoanele situate în „tightwad” (zgârciții am spune noi) experimentează durere emoțională asociată acțiunii de a cheltui, în timp ce persoanele din categoria „spendthrift” (risipitori, cheltuitori) nu cunosc o astfel de „durere”, având tendința să cheltuie în exces și să se confrunte mai des cu datorii, explică Craig Smith.

Ce a presupus studiul

În studiul desfășurat, Smith și echipa sa au creat o astfel de scară adaptată copiilor, și au rugat 225 de copii, cu vârste între 5 și 10 ani, să răspundă la diverse întrebări care vizau răspunsul emoțional al acestora la acțiunile de a economisi și a cheltui bani.

Cercetătorii au clasat copiii de-a lungul scalei, pe baza răspunsurilor date, și au examinat dacă aceste reacții emoționale se potriveau cu comportamentul privind cheltuielile, de la sfârșitul studiului, atunci când cercetătorii au oferit fiecărui copil câte un dolar, oferindu-le șansa să aleagă dacă îl cheltuie pe jucării sau îl economisesc.

Rezultatele studiului și recomandări

Copiii clasați la zona „spendthrift”, adică risipitorii, erau mai predispuși cheltuielii, în timp ce copiii din zona „tightwad” erau mai predispuși economisirii banilor, a punctat autorul studiului.

Părinții au furnizat în mod independent date privind reacțiile propriilor copii la cheltuieli și economii, iar acestea au verificat acuratețea rapoartelor realizate de cercetători.

Deci, potrivit autorului studiului, cercetarea a fost realizată cu scopul de a observa dacă răspunsul emoțional al copiilor la bani, poate prezice comportamentul general al copiilor privind finanțele. Potrivit rezultatelor, acest lucru se aplică.

Astfel, îi poți da copilului tău 10 lei, oferindu-i două posibilități: fie să îi cheltuie pe jucării, fie să îi economisească. Potrivit acestui studiu, alegerea sa va intui orientarea copilului cu privire la manevrarea finanțelor: este acesta predispus cheltuielilor sau preferă să economisească?

Și totuși, ce ne pasă atât de mult de atitudinea copiilor privind finanțele, dacă aceștia au o putere foarte mică de decizie în această direcție? Potrivit cercetătorilor, un comportament precoce predispus spre cheltuieli, ar putea să anticipeze deciziile financiare proaste pe care le facem în viața de adult.

Aș adăuga că, indiferent de orientarea copilului față de finanțe, este important să facem educație financiară, să le vorbim copiilor despre importanța banilor și despre diferențele dintre cheltuieli necesare, „de plăcere”, investiții și economii.

Sursa: World Economic Forum

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut