Cum iubirea de mamă influențează dezvoltarea creierului copiilor

Cu toți auzim în stânga și-n dreapta despre importanța creșterii copiilor într-un mediu sănătos, plin de iubire, acest lucru având o mulțime de beneficii privind dezvoltarea copiilor. În acest sens, un studiu desfășurat recent confirmă acest lucru, descoperind totodată că iubirea de mamă stimulează de două ori mai mult creșterea creierului, spre deosebire de copiii neglijați din punct de vedere afectiv.

Astfel, potrivit unei cercetări recente, copiii care se bucură de sprijinul mamelor în perioada preșcolară înregistrează o creștere mai mare a hipocampului, această parte a creierului fiind asociată cu învățarea, amintirile și reglarea emoțiilor.

Un lucru de remarcat este că acei copii care nu au beneficiat de sprijinul afectiv al mamelor în perioada preșcolară, nu mai pot recupera această creștere accelerată a creierului nici dacă încep să primească suport afectiv de la mame, în anii următori.

Potrivit unuia dintre autorii studiului,  Dr Joan Luby, „relația părinte-copil în perioada preșcolară este vitală, chiar mai importantă decât în etapele următoare de creștere.”

Studiul s-a bazat pe urmărirea a 127 de copii de la sfârșitul perioadei preșcolare, până la începutul adolescenței timpurii, scanându-le creierul în repetate rânduri în acest interval.

Analizând scanările creierului, rezultatele au arătat că în cazul copiilor ale căror mămici le ofereau sprijin peste medie, au înregistrat o creștere mai mult de dublă a hipocampului, spre deosebire de copiii ai căror mămici au cu puțin sub media de sprijin și protecție pe care un copil trebuie să o primească.

Totodată, această creștere în hipocamp a fost asociată cu o dezvoltare emoțională sănătoasă, în anii adolescenței.

Deși studiul a fost realizat pe copii și mămici, cercetătorii încurajează același sprijin afectiv și din partea tăticilor. O relație strânsă părinte-copil, o comunicare eficientă vor stimula dezvoltrarea armonioasă și sănătoasă a copiilor din toate punctele de vedere.

Sursă: www.telegraph.co.uk

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut