Efectele negative ale petrecerii timpului în fața ecranelor

Cu toții suntem acaparați de forța digitală a societății actuale. Am ajuns să fim dependenți de gadgeturi, să le folosim nu doar în scop profesional, ci și în timpul liber. Cercetările recente desfășurate în acest sens, nu sunt nici ele deloc motivatoare.

Astfel, potrivit weforum.org, un studiu care a vizat adulții din SUA, a descoperit că aceștia petrec în medie 11 ore/zi în fața ecranelor. Potrivit rezultateolor, 65% dintre adulții americani se confruntă cu un disconfort vizual din cauza statului prea mult la calculator. Printre simptomele cele mai frecvente cauzate de statul la calculator se numără privire încețoșată, ochi uscați, dureri de spate, de gât și de cap.

În contextul din Marea Britanie, o analiză a demonstrat că în medie copiii petrec 6 ore și jumătate/zi în fața ecranelor.

Cu cât timpul pe care îl petrecem în fața ecranelor este mai mare, cu atât efectele negative sunt mai intense. Acest lucru este cauzat de faptul că ecranele smartphone-urilor, tabletelor, laptopurilor și desktopul calculatoarelor emit lumină albastră. Aceasta conține energie mai multă decât cele mai calde dintre culori. Astfel, o cantitate ridicată de energie emisă de lumina albastră poate cauza deteriorarea retinei și degenerarea maculară, adică pierderea ireversibilă a vederii. Acest lucru se întâmplă pentru că ochiul uman nu reușește să filtreze lumina albastră.

Expunerea excesivă la lumina albastră poate fi intuită și prin apariția unui somn întrerupt.

Totodată, prea mult timp petrecut în fața calculatoarelor poate altera structura creierului, reducând funcționarea acestuia. În cazul copiilor, statul excesiv în fața calculatoarelor determină rezultate proaste la școală.

Cum limităm efectele negative ale statului în exces în fața ecranelor

Vestea bună e că toate aceste efecte negative pot fi prevenite. Cea mai bună variantă ar fi să renunțăm efectiv la atâtea ore petrecute în fața calculatorului, telefonului, tabletei, etc. Însă cum știm că acest lucru este aproape imposibil să se întâmple, potrivit weforum.org, la fiecare 20 de minute lucrate, putem lua 20 de secunde de pauză, timp în care să privim în depărtare, pentru a ne relaxa ochii. Se pare că un efect pozitiv îl are și clipitul mai des. Totodată, poți reduce luminozitatea ecranului și încearcă să stai la o distanță cât mai mare de acesta.

În afară de acestea, există și soluții tehnologice. De exemplu, Apple dispune de o opțiune numită „Night Shift”, care schimbă culorile de afișare, spre extremitatea caldă a spectrului vizual. F.lux este o astfel de aplicație care poate fi descărcată pe orice tip de telefon.

O altă variantă este utilizarea unor ochelari cu lentile anti-reflexive. Mai mult decât atât, cea mai nouă generație de lentile permite chiar și blocarea luminii albastre.

Dacă noi, adulții, din păcate, nu prea avem ce face decât să apelăm la aceste măsuri, copiii încă au șansa să fie protejați. Așadar, limitați timpul petrecut de copii în fața ecranelor și, mai mult decât atât, înlocuiți aceste activiăți sedentare cu activități care presupun mișcare.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut