Fumatul în timpul sarcinii poate compromite funcția renală a copiilor

Deși fumatul este asociat cu numeroase probleme de sănătate, acesta constituie pentru numeroase persoane o adevărată plăcere. Dacă la maturitate fiecare are libertatea de alege să facă ce vrea cu viața și sănătatea sa, atunci când de noi depinde o altă persoană, lucrurile ar trebui să stea diferit. Ca, de exemplu, atunci când ne confruntăm cu fumatul în timpul sarcinii.

Într-o astfel de situație, desigur că este recomandat și mult mai important să punem viața fătului mai presus de orice viciu sau plăcere. În acest sens, un nou studiu subliniază riscurile fumatului în timpul sarcinii, asupra fătului.

Un grup de cercetători de la Universitatea Kyoto din Japonia a analizat îndeaproape această problemă, urmărind dacă fumatul în timpul sarcinii are vreun efect negativ asupra dezvoltării sănătoase a rinichilor copiilor.

În acest sens, aceștia au realizat un studiu retrospectiv, analizând o bază de date cu controalele de sănătate ale mamelor și copiilor, de la naștere, până la vârsta de 3 ani. Astfel, aceștia au urmărit prezența proteinuriei – excesul de proteină din urină – în cazul a 44.595 de copii. De menționat este faptul că excesul de proteină din urină este un semn al compromiterii funcției renale.

În cazul persoanelor analizate, rezultatele au fost următoarele: 4.4% dintre femei au fumat doar înainte de sarcină, iar 16.7% dintre acestea au continuat fumatul în timpul sarcinii. Frecvența proteinuriei, în cazul copiilor cu vârsta de 3 ani, a fost de 1.7% atunci când mamele au continuat să fumeze și pe parcursul sarcinii, de 1.6% atunci când mamele au încetat să fumeze înainte de sarcină și 1.3% în cazul copiilor născuți din mame nefumătoare.

Fumatul mamelor în timpul sarcinii a fost asociat cu un risc de 1.24 de ori mai crescut  de proteinurie, comparativ cu cazurile în care femeile nu au fumat pe parcursul sarcinii.

Privind efectele negative ale fumatului asupra fătuluui, unul dintre autorii studiului declară: „Fumatul mamei în timpul sarcinii este cunoscut a fi asociat cu nașterea prematură, greutatea mai mică la naștere și asfixierea fătului. Descoperirile din acest studiu sugerează unele efecte adverse ale fumatului în timpului sarcinii.” Totodată, aceștia declară că prevenirea proteinuriei la copii este importantă deoarece aceasta poate duce mai târziu la dezvoltarea unor boli renale cronice și, în cele din urmă, la boli renale în ultimul stadiu.

Sursă: www.sciencedaily.com

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut