Genul de gustări preferate de copii, poate fi influențat de genetică

Tipul alimentelor pe care copiii le preferă la gustare – legume, fructe, biscuiți, snacksuri – poate fi influențat de genetică, potrivit noilor descoperiri din studiul Guelph Family Health Study de la Universitatea din Guelph, Canada.

Cercetătorul Elie Chamoun a investigat dacă variantele genetice ale receptorilor de gust legate de preferințele dulci, sensibilitatea la gustul grăsimilor și aversiunea la legumele verzi influențează gustările alese de preșcolari. Acesta a descoperit că aproape 80% dintre preșcolarii din cadrul studiului efectuat a purtat cel puțin unul dintre aceste genotipuri potențiale la risc, care i-ar putea predispune la obiceiuri proaste de snacking.

„Copiii mănâncă acum mai multe gustări decât se obișnuia în trecut, și noi credem că, analizarea modului în care genetica poate fi asociată cu comportamentul de snacking, este importantă în înțelegerea obezității crescute, în rândul copiilor.”, a declarat un membru al echipei de cercetare. De asemenea, specialiștii menționează că acest studiu ar putea ajuta părinții să înțeleagă modul în care funcționează gustul propriilor copii, construind diet ape baza acestor informații.

Studiul a implicat urmărirea dietelor zilnice de la aproape 50 de copii preșcolari și a constatat că o treime din dietele pentru copii au fost alcătuite din gustări. Chamoun a testat, de asemenea, saliva participanților pentru a determina profilul genetic al gustului.

Chamoun a descoperit că acei copii care au gena legată de preferința gustului dulce, au mâncat gustări cu mult mai multe calorii provenite din zahăr. De asemenea, în acest caz, gustările erau consumate în cea mai mare parte seara. „Este posibil ca acești copii să ia mai multe gustări seara pentru că atunci sunt acasă și au mai mult acces la alimente cu un conținut bogat în zahăr”, a spus Chamoun.

Privind copiii cu varianta genetică asociată de sensibilitatea la gustul grăsimilor, s-a constatat că aceștia au consumat gustări cu densitate energetică mai mare. Persoanele cu această variantă genetică pot avea sensibilitate orală scăzută la grăsimi și, prin urmare, consumă mai multe alimente grase, fără să simtă asta, a spus Chamoun.

Copiii cu varianta genetică asociată cu evitarea legumelor, au consumat și gustări cu densitate mare de energie. „Ei ar putea înlocui aceste legume sănătoase cu gustări nesănătoase, de aceea pot consuma mai multe gustări dense din punct de vedere energetic, pentru că le evită pe cele sănătoase”.

Acest studiu este primul dintr-o zonă în curs de dezvoltare a cercetării nutriționale.

Dacă cercetătorii pot stabili o legătură solidă între genetică și gust, atunci pot fi create teste care îi vor ajuta pe părinți să determine ce variante genetice au copiii lor, a spus Chamoun. De exemplu, dacă știți că copilul are o dorință mai mare pentru alimente dulci, pe baza geneticii, este posibil să limitați sau să reduceți accesibilitatea la acele alimente în casă.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut