Premiile KINOdiseea au fost decernate

Premiile KINOdiseea au fost decernate. Acest eveniment este cel mai mare festival de film pentru copiii din Europa Centrală și Sud-Est, din perspectiva numărului de filme și a spectatorilor.

Festivalul este membru ECFA – European Children’s Film Association, iar în cele 7 ediții la activ acesta a avut peste 60.000 de participanți. De 3 ani se numără printre cele 4 festivaluri de film pentru copiii pasionați de film din Europa.

KINOdiseea s-a încheiat sâmbăta trecută și, ca în fiecare an, a avut loc și ceremonia de decernare a premiilor. În cadrul acestei ediții, cei care ați ajuns, știți deja că ați avut ocazia să urmăriți 38 de lungmetraje și 75 de scurtmetraje și să cunoașteți realizatori de film din întreaga lume.

Competiția s-a desfășurat în premieră pe două categorii de vârstă: pentru adolescenți – KINOdiseea Youth și pentru copii – KINOdiseea Junior.

Premii la categoria KINOdiseea Youth

În cadrul primei competiții s-au oferit 4 trofee și o mențiune specială. Marele câștigător de anul acesta a fost filmul „La Drum cu Tata”, regizat de Anca Miruna Lăzărescu, care a primit două trofee pentru Best Youth Film Award – Young Jury și Discovery Award – Professional Jury.

Premiul pentru cel mai bun film pentru adolescenți s-a împărțit între 2 producții: „Sing Street” și „My Name is Emily. Ambele producții sunt de origine irlandeză, primind distincția Best Youth Film – Professional Jury ex-aequo.

Publicul a votat filmul „The Pitch” ca fiind cel mai popular, primind premiul Young Audience Award, iar „LenaLove” a primit o mențiune specială din partea juriului tânăr.

Premii la categoria KINOdiseea Junior

Și în cadrul competiției producțiilor adresate pitcilor s-au acordat 4 trofee și o mențiune specială. Cel mai bun film ales de juriul de profesioniști este „Blanka”, o coproducție italiană, thailandeză și japoneză, care a primit trofeul Best Junior Film Award – Professional Jury.

O mențiune specială a fost oferită filmului german „At Eye Level”. Un premiu deosebit oferit de juriul profesionist din cadrul acestei competiții a fost ECFA Award, film care va conta la decernarea anuală de la Berlin. Acesta i-a revenit producției „The Day My Father Became a Bush”.

Juriul de copii a ales filmul „Abulele” pentru Best Junior Film Award – Young Jury în timp ce „Jill and Joy’s Winter” a fost ales cel mai popular film votat de spectatorii tineri, primind distincția Young Audience Award.

Premii oferite pentru scurtmetrajele din cadrul KINOdiseea

Juriul de profesioniști alcătuit din actrițele Olimpia Melinte, Dorotheea Petre și criticul de film Cristi Mărculescu au ales cele mai bune scurtmetraje pentru copii și adolescenți. Filmul „Liv” a fost onorat cu premiul Best Junior Short Film – Professional Jury, iar „Spoetnik” a primit trofeul Best Youth Short Film – Professional Jury. Aceștia au oferit și două mențiuni speciale filmelor „I am not a mouse” și „Schwerelos (Zero-G)”.

Juriul format din tineri cu vârste între 3 și 18 ani au ales 5 cele mai bune scurtmetraje pentru toate categoriile de vârstă. Piticii de 3 și 6 ani au considerat câștigătoare animația „Hey Deer”, în timp ce juriul de copii cu vârste între 6 și 9 ani au făcut o alegere surpinzător de plăcută, considerând că cel mai bun film este „Skateboarding is not a crime”. Acesta reprezintă pelicula de debut a regizorului român Cristian Radu.

Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani au ales „Naturals” ca film câștigător pentru categoria lor de vârstă, cei de 12-15 ani au ales „Sing”, iar adolescenții de 15-18 ani au hotorât ca filmul „Spoetnik” al olandezului Noël Loozen să fie câștigător.

După cum observați, festivalul este unul de proporții, oferind tuturor copiilor șansa de a descoperi diverse direcții pe care le pot experimenta în viață, punându-și amprenta într-un mod pozitiv asupra dezvoltării acestora.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut