Riscul de cancer la femei crește de 6 ori mai repede decât la bărbați

Riscul de cancer la femei crește de 6 ori mai repede decât la bărbați. Este o predicție făcută de Cancer Research UK, în realizarea acesteia, cercetătorii bazându-se pe caracteristicile stilului de viață, dar nu numai.

The World Health Organisation a declarat că 2/5 din totalul cazurilor de cancer dintr-un an pot fi prevenite. Principalele cauze care pot fi prevenite în această situație sunt alimentația nesănătoasă, fumatul și infecțiile. Dintre acestea, dieta este cea care afectează disproporționat femeile în anii următori.

De asemenea, s-a constatat că peste jumătate de milion de cazuri de cancer din întreaga lume sunt asociate cu obezitatea și sedentarismul. Cu toate că supraponderalitatea crește riscul anumitor tipuri cancer, indiferent de sex (de exemplu: cancerul de colon sau la rinichi), există și și unele tipuri de cancer care afectează doar femeile și sunt de asemenea asociate cu obezitatea. Cu toate acestea nu există tipuri de cancer care afectează doar bărbații și care să fie asociate cu obezitatea.

Aceste rezultate explică într-o oarecare măsură de ce rata cancerului la femei este mult mai ridicată decât în rândul bărbaților. Totodată, studiile desfășurate până în prezent susțin că apariția cancerului la sân și cel uterin este mai frecventă în rândul femeilor cu un indice de masă corporală mare.

Un alt factor care crește riscul de cancer la sân este consumul de alcool. Pe măsură ce consumi alcool mai des și în cantități mai mari, cresc șanse să contactezi această boală. În acest sens, un studiu desfășurat anul trecut a constatat că femeile consumă la fel de mult alcool, precum bărbații. Aceste rezultate sunt îngrijorătoare dacă ne gândim că consumul excesiv de alcool este asociat și cu apariția altor tipuri de cancer, incluzând cancerul gurii sau al gâtului superior. În prezent, bărbații sunt cei care suferă mai mult de aceste tipuri de cancer, însă, ținând cont de rezultatele privind consumul de alcool, nu este exclus ca și femeile să fie din ce în ce mai afectate.

Următorul factor care influențează serios apariția cancerului la femei, dar care ar putea fi prevenit, este fumatul. În acest sens, tendința ultimilor ani a fost ca rata cancerului pulmonar să scadă în rândul bărbaților și să crească în rândul femeilor. Totuși, per ansamblu, numărul cazurilor de cancer pulmonar sunt mai mari în rândul bărbaților.

Infecția și vaccinarea

Mai există și varianta în care numeroase cazuri de cancer de col uterin au fost asociate cu o singură cauză și anume infecția cu virusul uman papiloma. Vestea bună este că rata apariției acestui tip de cancer a scăzut din 1970 încoace, ca urmare a programului de screening a cancerului de col uterin care, de multe ori, depistează boala înainte să progreseze.

Totodată, studiile din Marea Britanie au demonstrat că vaccinarea are un efect pozitiv, reducând rata de apariție a cancerului.

Concluzia este că educația preventivă privind acest subiect poate avea rezultate pozitive și poate influența modul în care tipurile de cancer se răspândesc. Așa cum am observat, cancerul este mai frecvent la bărbați, însă din cauza stilului de viață nesănătos, femeile recuperează rapid, motiv pentru care nici predicțiile nu sunt prea favorabile.

Așadar, este important ca fiecare dintre noi să ia inițiativa și să adopte un stil de viață sănătos, atât din punct de vedere al alimentației, cât și al practicării sportului.

Sursă: www.weforum.org

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut