Stresul în timpul sarcinii afectează dezvoltarea bebelușului

Un nou studiu sugerează că bebelușii sunt afectați fizic de nivelul de stres al mamelor în timpul sarcinii. S-a constatat anterior că adversitatea în uter crește sau împiedică dezvoltarea și performanța urmașilor.

„Ideea este că stresul prenatal afectează descendenții în două moduri diferite, în funcție de momentul stresului în timpul sarcinii – obținându-se rezultate diferite înainte de naștere, după naștere și după înțărcare”, spune Andreas Berghänel, antropolog evolutiv la Universitatea din New Mexico și principalul autor al studiului.

Spre exemplu, stresul maternal prenatal, apărut târziu în gestație, determină mamele să investească mai puțină energie în descendenții lor, ceea ce duce la o creștere mai lentă în uter și în timpul copilăriei. Odată ce copilul a atins independența nutrițională, totuși, acesta nu mai este afectat direct de aprovizionarea mamei și, în consecință, crește la aceeași rată ca un bebeluș care nu este afectat de stres. Astfel, stresul matern apărut târziu în gestație duce la o creștere lentă în timpul fazelor dependente, dar nu afectează creșterea mai târziu.

În mod contrar, stresul prenatal matern, apărut la începutul sarcinii, determină în plus fetusul să fie „reprogramat” în totalitate pentru a face față unei speranțe de viață reduse. În acest caz, descendenții se transformă într-un ritm accelerat, cresc și se maturizează mai repede pentru a se asigura că reproduc înainte de a muri. Descendenții a căror dezvoltare prematură a avut loc sub stres matern timpuriu, rămân pe această traiectorie chiar și după înțărcare și, prin urmare, depășesc dimensiunea obișnuită a corpului pentru vârsta avută, pe toată durata dezvoltării.

Toți factorii de stres par să aibă același efect, iar rezultatele sunt stabile într-o varietate de experimente. Dacă mamele au fost expuse direct stresorilor prin restricții alimentare sau alte adversități sau au fost manipulate experimental pentru a crește hormonii stresului – spre exemplu, cortizolul – modelele creșterii descendenților în stadiul de dezvoltare, în raport cu momentul stresorului, au rămas aceleași.

Rolul concluziilor

Aceste rezultate noi pot avea o valoare translațională pentru a înțelege de ce fetele își încep ciclurile menstruale mai devreme în cartierele mai sărace, de ce sarcina în adolescență este mai frecventă în familiile dezavantajate și de ce condițiile nefavorabile în timpul dezvoltării timpurii, în special în cazul copiilor hrăniți cu formula, conduc adesea la obezitate și alte probleme de sănătate metabolice mai târziu în viață.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut