Studiu: copiii născuți prin cezariană predispuși obezității în viața de adult

Un studiu desfășurat recent a descoperit un lucru interesant: copiii născuți prin cezariană sunt mai predispuși obezității în viața de adult.

Astfel, comparativ cu copiii născuți printr-o naștere vaginală, bebeluși născuți prin cezariană au un risc cu 15% mai ridicat de a fi obezi la maturitate.

Explicația? Potrivit epidemologului Audrey Gaskins, de la Universitatea Harvard și co-autor al acestui studiu, copiii născuți prin cezariană sunt privați de expunerea la bacteriile aflate în canalul de naștere care colonizează intestinul bebelușului și care pot modifica, în cele din urmă, rata metabolică a organismului și chiar gradul de foame pe care îl simțim.

Potrivit theguardian.com, această asociere nu apare doar atunci când mamele au probleme cu greutatea sau când întâmpină complicații la naștere. Mai mult, această relaționare între cezariană și obezitatea ulterioară a bebelușului este și mai vizibilă atunci când este realizată o comparație între frații născuți prin metode diferite.

Astfel, în cadrul aceleiași familii, copiii născuți prin cezariană au fost cu 64% mai predispuși obezității, decât frații lor născuți prin naștere vaginală.

Totuși, alte studii au descoperit că în cazul bebelușilor născuți prin cezariană este mai puțin probabil ca aceștia să fie alăptați, ceea ce influențează, de asemenea, bacteriile intestinale și protejează împotriva obezității.

Deși cercetătorii au asociat cezariana cu expunerea bebelușilor la obezitate în perioada de maturitate, această ipoteză nu este susținută cu argumente solide și nici nu e pe deplin înțeleasă de către specialiști, rămănând mai degrabă la stadiul de intuire.

Ideea este să nu facem abuz de această metodă de naștere și, desigur, să ținem cont de sfatul medicului atunci când vine vorba de o astfel de decizie, pe care fiecare cuplu ajunge să o ia la un moment dat.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut