Studiu: Efectele jocurilor de fantezie asupra copiilor

Dacă mai aveați dubii privind importanța jocurilor pline de fantezie în rândul copiilor, iată un studiu recent care vă va face să vă răzgândiți.

Acest studiu a fost condus de cercetătoarea Dr. Louise Bunce, de la Universitatea Oxford Brookes, iar potrivit dezvăluirilor acesteia, scopul studiului a fost de testa dacă acei copii care se implică mai mult în jocuri de fantezie, au și un nivel mai ridicat de creativitate.  Totodată, Dr. Bunce a dezvăluit că ceea ce a determinat realizarea acestui studiu a fost de fapt necesitatea gândirii creative din societatea actuală.

În cadrul cercetării, Dr. Bunce și echipa ei au intervievat 70 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani, cu scopul de a evalua măsura în care jocurile imaginare ale copiilor includ:

  • Pretinderea copiilor că se află în diverse momente ale vieții reale (de exemplu: o petrecere de ceai, sau transpunându-se în postura unui profesor);
  • Pretinderea copiilor că se află în situații care sunt greu de petrecut în viața reală (de exemplu: lupta cu un leu fără să fie rănit sau mersul la școală cu elicopterul);
  • Pretinderea celor mici că se află în situații absolut imposibile în viața reală (de exemplu: înscrierea la o școală de vrăjitori sau jocurile alături de un elf).

Copiii au desfășurat 3 sarcini de creativitate. Prima presupunea ca toți copiii participanți să se gândească la cât mai multe lucruri care pot fi de culoare roșie, cea de a doua presupunea ca aceștia să descopere cât mai multe variante de a traversa o cameră, dintr-un punct în altul, iar ultima presupunea desenarea unei persoane reale, dar imaginate.

Pentru rezolvarea primelor 2 sarcini copiii au primit puncte pentru numărul de soluții găsite și pentru originalitatea acestora, iar desenele de la ultima sarcină au fost notate de 2 „judecători”.

Așa cum deja cercetătorii intuiau, analiza a confirmat că acei copii care desfășoară mai multe jocuri de fantezie, de asemenea au înregistrat un punctaj mai mare la cele 3 sarcini primite, deși rezultatele au fost mai vizibile în cazul primelor 2 sarcini.

Dr. Bunce a declarat că rezultatele le-au confirmat bănuielile, însă mai rămâne de descoperit sensul relației dintre jocurile de fantezie și creativitate. Astfel, cercetătorii nu pot afirma încă dacă faptul că cei mici joacă numeroase jocuri de fantezie stimulează creativitatea sau dacă nivelul deja existent de creativitate determină implicarea în mai multe jocuri de fantezie.

Deși nu este certă această relaționare, rezultatele găsite oferă dovezi încurajatoare părinților, educatorilor și profesorilor de a încuraja copiii să se implice în cât mai multe jocuri de fantezie.

Sursă: www.sciencedaily.com

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut