Studiu: Factorii care prezic fidelitatea/infidelitatea într-o relație

O nouă cercetare a Universității de Stat din Florida evidențiază modalități de consolidare a relației, identificând, de asemenea, predictorii clari pentru relațiile eșuate.

Cercetarea aparține cercettătorilor Jim McNulty, Andrea Meltzer, Anastasia Makhanova și Jon Maner și este prima care găsește dovezi ale răspunsurilor psihologice care ajută o persoană să evite infidelitatea – una dintre cele mai sigure căi de a provoca o ruptură – și să rămână într-o relație pe termen lung.

Echipa de cercetare a urmărit 233 de cupluri proaspăt căsătorite, cu o durată a căsniciei de maxim 3 ani jumătate, avâd în vedere detalii intime care includeau satisfacția maritală, angajamentul pe termen lung, indiferent dac[ experimentaseră infidelitatea și deciseseră să rămână împreună.

Echipa a testat cuplurile participante, arătându-le fotografii cu bărbați și femei extrem de atractivi din punct de vedere fizic, precum și bărbați și femei cu un aspect fizic mediu. În cadrul experimentului, specialiștii au urmărit procesele de „dezangajare a atenției” și de „devalorizare evaluativă”.

Cercetătorii au descoperit că participanții care și-au dezangajat rapid atenția de la o persoană atractivă, au prezentat risc mai scăzut de a se implica în relații de infidelitate. Timpul acestui răspuns a fost asemenea notabil: Persoanele care au privit cu o viteză mai rapidă cu câteva sute de milisecunde, comparativ cu media, au prezentat un risc cu aproape 50% mai scăzut de a face sex în afara căsătoriei.

În schimb, acei participanți care au acordat mai multă atenție fotografiilor prezentate, au înregistrat un risc mai crescut de infidelitate, căsnicia având șanse ridicate să eșueze.

Tendința de a devaloriza sau de a diminua atractivitatea potențialilor parteneri din imagini a redus, de asemenea, riscul de infidelitate și a crescut probabilitatea menținerii relației. Persoanele fidele au evaluat alternativele romantice mult mai negativ.

Ambele reacții – dezangajarea și devalorizarea – au minimalizat riscul de infidelitate și, în consecință, au fost predictori ai relațiilor cu o probabilitate mai mare de reușită.

Potrivit autorului studiului, astfel de reacții sunt, în general, automate. Astfel, oamenii nu sunt conștienți de acest comportament sau de motivul pentru care practică acest comportament. De asemenea, acesta semnalează că aceste procese sunt în mare parte spontane și fără efort și pot fi oarecum influențate de biologia și / sau experiențele timpurii ale copilăriei.

Predictori ai infidelității

Studiul a identificat, de asemenea, câțiva dintre cei mai puternici predictori ai infidelității, incluzând vârsta, satisfacția maritală, satisfacția sexuală, atractivitatea și istoria relațiilor pe termen scurt.

Cercetătorii au descoperit că persoanele mai tinere și cele mai puțin mulțumite de relațiile lor au fost mai predispuse spre infidelitate.

În mod surprinzător, oamenii mulțumiți de relația sexuală cu propriul partener, aveau mai multe șanse să se angajeze în relații de infidelitate. Această constatare poate sugera faptul că acești oameni se simt mai pozitivi în legătură cu sexul, în general, și doresc să experimenteze această latură, independent de cât de plăcut/eficient este sexul în relația principală.

Un alt predictor al infidelității a fost atractivitatea. Atractivitatea unei persoane a fost asociată negativ cu infidelitatea în rândul femeilor, dar nu și al bărbaților – adică femeile mai puțin atractive aveau mai multe șanse de a avea o aventură. Gradul de atractivitate al unui partener a fost asociat negativ cu infidelitatea în rândul bărbaților, dar nu și în cazul femeilor – ceea ce înseamnă că bărbații prezentau un risc scăzut de infidelitate, atunci când partenerele lor erau mai puțin atrăgătoare.

Istoria relațiilor intime a fost de asemenea un predictor. Bărbații care au raportat că au mai mulți parteneri sexuali pe termen scurt înainte de căsătorie, aveau mai multe șanse de a avea o aventură, în timp ce contrariul era adevărat pentru femei.

Potrivit echipei de cercetare, aceste rezultate ar putea fi de folos specialiștilor în sănătate mentală, oferindu-le sugestii practice pentru a ajuta persoanele să rămână fidele față de proprii parteneri.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut