Studiu: Reclamele TV afectează negativ adolescenții

Adolescenții care urmăresc mai mult de trei ore de reclame TV  pe zi au mai multe șanse să mănânce gustări extra de tip junk food, potrivit unui raport al Cancer Research UK.

Reclame produse fast food

Reclame produse fast food

Bombardarea cu reclame TV pentru alimente nesănătoase, bogate în calorii, ar putea determina adolescenții să mănânce mai mult de 500 de gustări suplimentare, cum ar fi chipsuri, biscuiți și băuturi acidulate, pe parcursul unui singur an, în comparație cu cei care privesc mai puțin la TV.

Băuturile energizante și cele acidulate bogate în zahăr, produsele de tip fast food și chipsurile au fost unele dintre alimentele cele mai susceptibile de a fi consumate de adolescenții care au vizionat reclame TV în exces.

Raportul, bazat pe un sondaj de la YouGov, a chestionat 3.348 de tineri din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, cu privire la obiceiurile de vizionare la TV și alimentație.

În cazul în care adolescenții urmăreau programele TV, fără reclame, cercetătorii nu au stabilit nicio legătură între timpul petrecut în fața ecranelor și probabilitatea de a consuma alimente nesănătoase.

Studiul a constatat că adolescenții care au spus că au vizionat în mod regulat emisiuni TV cu reclame, au fost de mai bine de 2 ori susceptibili (139%) să consume băuturi acidulate, și cu 65% mai predispuși consumului de fast food,  comparativ cu cei care au fost puțin expuși reclamelor TV.

Consumul în mod regulat de alimente și băuturi bogate în calorii – care de obicei prezintă niveluri mai ridicate de grăsimi și zahăr – crește riscul de a deveni supraponderal sau obez.

În acest sens, autorul acestei analize declară: „Raportul nostru sugerează că reducerea telemarketingului pentru produsele junk food ar putea ajuta la stoparea crizei de obezitate”.

Obezitatea este o problemă care afectează tot mai mulți copii și adulți, în acest sens profesorul Linda Bauld, expert în prevenirea cancerului în Marea Britanie, a declarat: „Copiii obezi sunt de cinci ori mai susceptibili să rămână obezi ca adulți, acest lucru ducând la creșterea riscului de cancer mai târziu în viață.”

E adevărat că nu ne putem feri copiii în totalitate de expunerea la reclamele pentru produsele junk food, însă tocmai din acest motiv este recomandat să le insuflăm încă de mici beneficiile unui stil de viață sănătos, acesta incluzând o alimentație sănătoasă și practicarea regulată de sport.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut