Studiu: Să ai frați sau surori te poate ajuta să devii mai empatic

Studiile desfășurate de-a lungul timpului au descoperit că dezvoltarea copiilor este influențată de numeroși factori, printre care și interacțiunile sociale.

În această direcție, un nou studiu desfășurat recent de Universitatea din Calgary și Universitatea din Toronto, și publicat în revista Child Development, susține că frații pot juca un rol important în dezvoltarea empatiei unui copil.

Astfel, rezultatele au arătat că acei copii care sunt amabili și înțelegători, influențează frații lor să acționeze și să se comporte în moduri similare. Mai mult, un copil care se luptă să devină empatic, și are un frate cu abilități puternice de empatie, reușește în timp să dobândească această abilitate.

Importanța empatiei

Un copil care demonstrează abilități puternice de empatie este capabil să arate sentimente de grijă și îngrijorare pentru ceilalți care au nevoie.

Să înveți să fii empatic încă de timpuriu, poate stimula punctele forte ale unei persoane, pe tot parcursul vieții, tratându-i pe cei din jur cu bunătate, respect și înțelegere. Mai mult decât atât, copiii empatici devin prieteni empatici, soți și părinți empatici la rândul lor.

Un punct diferențiator al studiului în cauză este că specialiștii au reușit să îndepărteze influența părinților, și să analizeze gradul de empatie raportat la proprii frați.

Influența poate proveni atât de la frații mai mici, cât și de la cei mai mari

În mod normal am crede că doar frații mai mari îi pot influența pe cei mici, invers lucrurile fiind mai dificile. Cu toate acestea, studiul în cauză a descoperit că dezvoltarea empatică a unui copil poate fi influențată într-un mod unic, atât de un frate mai mare, cât și de unul mai mic, indiferent de diferența de vârstă dintre cei doi.

Deci, atât timp cât un copil este empatic, și fratele său beneficiază, indiferent de vârstă.

Acest studiu demonstrează că dezvoltarea unui copil este o treabă de familie. Toți membrii contribuie într-un mod sau altul în această direcție. Așadar, relațiile între frați nu înseamnă doar rivalitate, gelozie, animozități sau competiție pentru atenția părinților. Acestea pot reprezenta la fel de bine o oportunitate excelentă de dezvoltare pozitivă și evoluție.

 

Sursa: World Economic Forum

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut