Sunt mezinii familiei mai rebeli? Iată ce au constatat specialiștii

O analiză recentă susține că, în general, al doilea copil dintr-o familie este mai neastâmpărat, făcând mai multe probleme decât fratele său mai mare.

Potrivit unui raport al lui Joseph Doyle, economist la MIT (Massachusetts Institute of Technology), „blestemul celui de-al doilea născut” ar putea fi adevărat. Conform spuselor lui Doyle și ale colegilor săi, al doilea copil născut într-o familie (în special dacă este băiat) are tendința să fie mai rebel decât fratele său mai mare. Studiul a urmărit șansele de delincvență a fraților de-a lungul timpului, incluzând mii de seturi de frați atât din S.U.A, cât și din Europa. Rezultatele obținute au arătat că frații mai mici au cu 25-40% mai multe șanse de a avea probleme serioase la școală sau cu legea.

O posibilă explicație pentru aceste constatări este că stilurile de parenting aplicate se pot schimba în funcție de ordinea nașterii. De exemplu, primii copii născuți dintr-o familie primesc adesea o atenție nelimitată de la părinți, în timp ce frații mai tineri trebuie să concureze pentru atenție. Și, pe măsură ce familia crește, dinamica se schimbă.

Astfel, potrivit explicațiilor lui Doyle, nu doar că stilurile parentale se modifică, însă și modelele de urmat sunt diferite. În timp ce primul copil are ca modele proprii părinți, adică persoane adulte, responsabile, mezinul familiei va avea ca model și pe fratele său mai mare, care, ghici ce? Fiind doar cu 2 ani mai mare, încă nu reprezintă un model potrivit, ci unul mai degrabă irațional.

„Atât investițiile parentale diferite, cât și influențele fratelui contribuie probabil la aceste diferențe pe care le vedem pe piața forței de muncă și la ceea ce observăm în cazurile de delincvență. Este foarte dificil să separăm aceste două lucruri, deoarece se întâmplă în același timp.”, a declarat Doyle pentru radioul american NPR.

Sigur că nu trebuie să ne-ngrijorăm exagerat când vine vorba de-al doilea copil. Doar pentru că este mezinul, nu înseamnă că este condamnat să facă rău. Mai mult decât, cercetarea a arătat că ordinea nașterii nu influențează personalitatea sau gradul de inteligență în mod semnificativ. Totuși, astfel de experimente și constatări, ar putea să ne ajute să acordăm mai multe atenție stilurilor de parenting și relaționării cu copiii, încercnd să le practicăm fără să facem diferențe.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut