Tacticile de parenting influențează comportamentul adolescenților

Un nou studiu publicat în Journal of Youth and Adolescence, condus de profesorul de psihologie Misaki Natsuaki, de la Universitatea din California, a descoperit că adolescenții percep tacticile utilizate de părinți mult mai negativ, această percepție afectând comportamentul adolescenților.

Majoritatea părinților, dacă nu chiar toți, sunt de acord că părinții și copiii au viziuni diferite privind modul în care un părinte se comportă acasă. În acest sens, potrivit sciencedaily.com, Natsuaki afirmă: „În diverse cazuri, adolescenții percep comportamentul părinților mai dur decât părinții lor intenționează să se comporte. În alte cazuri, adolescenții își percep părinții mai puțin severi decât aceștia intenționează să fie. Odată cu acest studiu, devine clar faptul că atât viziunile adolescenților, cât și cele ale părinților despre modul în care părinții gestionează problemele adolescentine este extrem de important în intuirea problemelor de comportament ale adolescenților.

Utilizând informații de la 220 de familii, cercetătorii au descoperit că atunci când adolescenții consideră comportamentul părinților mai negativ decât părinții intenționează să fie, aceștia au dat dovadă de probleme mai accentuate de comportament, cum ar fi agresiunea.

Aceste discrepanțe de percepție continuă dincolo de tehnicile de parentaj utilizate. Astfel, studiul subliniază modul în care mamele și tații gestionează problemele de comportament. În acest sens, percepția mamelor despre modul în care ele reacționează la problemele adolescenților a presupus exteriorizarea sentimentelor, dar nu printr-un comportament agresiv. În schimb, în cazul taților, modul în care aceștia răspund la furia propriilor adolescenți a fost percepută nu doar ca o exteriorizare stărilor, ci și asociată cu un comportament agresiv.

Mai mult, Natsuaki afirmă că deși studiile despre tătici sunt mai puține decât cele despre mămici, această cercetare descoperă faptul să relația tată-adolescent este unică, având potențialul de a exacerba sau de a împiedica problemele de comportament ale adolescenților, inclusiv agresivitatea.

Ce am înțeles eu? Că în această perioadă critică, precum adolescența, în care copiii au tendința să exarcebeze orice întâmplare și să ducă totul la extreme, este recomandat să avem un comportament moderat. Țipetele, pedepsele și alte astfel de strategii de parentaj nu își au locul și, mai mult decât atât, pot înrăutăți comportamentul copiilor.

Mai mult, nu uitați că o comunicare eficientă este cea mai bună soluție pentru orice problemă. Comunicând direct cu copilul veți evita ca acesta să vă perceapă greșit comportamentul.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut