Vitamina D reduce riscul de deces timpuriu, dezvăluie cercetările

Un aport normal de vitamina D poate reduce riscul de deces timpuriu, în rândul persoanelor cu boli cardiovasculare, arată un studiu norvegian.

Un studiu de la Universitatea din Bergen concluzionează că persoanele care au suferit de boli cardiovasculare și au un aport normal de vitamina D, reduc riscul de mortalitate ca o consecință a bolii, cu un procent de 30%.

„Am descoperit că o cantitate potrivită de vitamina D reduce riscul de deces în mod substanțial. Cu toate acestea, prea mult sau prea puțin crește riscul”, spune profesorul Jutta Dierkes de la Departamentul de Medicină Clinică al Universității din Bergen, și autoarea principală a studiului.

Studiul a urmărit 4.000 de pacienți cu boli cardiovasculare, începând cu anul 2000, pentru o perioadă de 12 ani. Vârsta medie a participanților a fost de 62 de ani la începutul studiului.

Recomandări utile

Potrivit lui Dierkes, este dificil să se formuleze o recomandare standard privind cantitatea de vitamina D administrată. „Cantitatea optimă de suplimente de vitamina D diferă de la o persoană la alta, depinde de locul în care locuiți și de ce fel de dietă aveți”, subliniază Dierkes.

De exemplu, țările nordice recomandă un aport de 10 micrograme pe zi din toate sursele de vitamina D, SUA recomandă 15 micrograme și Germania 20.

„Chiar dacă norvegienii primesc mai puțin soare decât germanii, norvegienii au mai mult pește în dieta lor. Peștele și uleiul de ficat de cod sunt surse importante de vitamina D în timpul iernii, pe lângă activitățile fizice în aer liber în timpul verii”, explică Dierkes.

Nivelul de vitamina D ar trebui monitorizat

Dierkes sfătuiește toate persoanele care au experimentat afecțiuni cardiovasculare, să-și monitorizeze nivelul de vitamina D. În acest mod, este mai ușor de evaluat nevoia de suplimente. Pentru acest lucru, nu ezitați să faceți o vizită la medic!

De asemenea, este important să rețineți că măsurătorile vor fi diferite de la sezon la sezon. „Nivelurile din ianuarie sau februarie sunt adesea mai mici din cauza lipsei soarelui.”, spune Jutta Dierkes.

Sursa: ScienceDaily

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut