10 reguli pentru a ajuta copilul să facă față unui divorț

Atunci când intervine divorțul, există numeroase modalități prin care un părinte poate dezamăgi propriul copil și chiar poate contribui la modul în care copilul percepe celălalt părinte.

Chiar dacă nu puteți face ca durerea, apăsarea copilului să dispară, îl puteți ajuta să facă față diferitelor schimbări și dezamăgiri cu care un divorț vine la pachet. Iată câteva recomandări!

  1. Lămuriți copilul că el este iubit, indiferent ce ar fi!

Atunci când unul dintre părinți nu vizitează regulat copilul, este posibil ca cel mic să își asume această vină. Să aibă impresia că dacă el s-ar fi comportant diferit, lucrurile ar fi stat altfel. Ca rezultat, stima de sine a copilului poate fi afectată.

Astfel, este important să asigurați copilul că lipsa de angajament a celuilalt părinte nu are nimic de-a face cu iubirea pe care acesta o simte pentru copil. Dacă, de exemplu, tatăl fiicei tale nu a onorat o vizită prestabilită, ai putea să-i spui: „Chiar și adulții fac greșeli mari și uneori rănesc oamenii pe care îi iubesc. Anularea în ultimul moment – chiar și atunci când știa că vizita înseamnă atât de mult pentru tine – este o decizie greșită, dar nu înseamnă că tatăl tău nu te iubește.”

  1. Nu îndulci situația mai mult decât e cazul!

Dacă îi găsești tot felul de scuze celuilalt părinte, îi negi copilului șansa de a se exprima. Permite copilului să-și exprime sentimentele, fără a critica sau a scuza celălalt părinte.

  1. Ai o soluție de back-up!

Dacă se întâmplă destul de des ca fostul partener să „rateze” întâlnirile cu copilul, este recomandat să ai un plan de rezervă. Indiferent că este vorba de un joc sau de o activitate specială, desfășurată împreună cu tine, este bine să găsești ceva distractiv care să îndepărteze potențialele gânduri rele și dezamăgirea copilului. Spre exemplu, îi poți spune următorul lucru: „Să așteptăm o jumătate de oră și dacă mama nu poate veni, vom merge la în parc.” Dacă mama nu se arătă, arată-i copilului că îi poți asculta și înțelege dezamăgirea, fără să judeci: „Înțeleg că poate fi trist când mama nu vine să te ia la timp”, după care lasă copilul să răspundă.

  1. Încurajează copilul să comunice!

Dacă copilul este mai mare de 10 ani, îi poți recomanda să discute cu celălalt părinte despre lipsa sa de implicare. Acest lucru îi oferă copilului o oarecare putere și îl ajută să elibereze toată frustrarea acumulată. Totodată, dacă nu se simte confortabil, pregătit să aibă această discuție față-n față, îl puteți încuraja să scrie o scrisoare sau un mail, în care să aștearnă toate gândurile și sentimentele sale.

  1. Fii dispus(-ă) să modifici programul de vizitare!

Sigur că este importantă consecvența, însă o anumită flexibilitate poate spori șansele ca ex-ul să onoreze vizitele.

  1. Implicați și alți adulți!

Atunci când copilul interacționează și cu alți adulți din familie sau prieteni de familie devotați și serioși, acesta are în față adevărate modele demne de urmat. Mai mult, în acest mod vei simți și tu un oarecare sprijin și nu vei mai avea impresia că toate presiunea e asupra ta.

  1. Nu vă certați în fața copilului!

Conversațiile aprinse despre lipsa de seriozitate sau finanțe ar trebui să aibă loc departe de auzul și văzul copilului. Cercetările au arătat că acei copii expuși bătăliilor parentale se adaptează mai greu la noua situație. Deci, oricât de mult nu ai agrea fostul partener, ar trebui să încetați luptele și certurile, măcar de dragul copilului.

  1. Spune „la revedere” cu un zâmbet!

Când copilul tău pleacă împreună cu celălalt părinte, clarifică faptul că ești fericit că petrece timp cu el. Lasă de înțeles copilului că nu trebuie să își facă griji pentru tine și că se poate bucura în voie de timpul petrecut cu celălalt părinte.

  1. Transmite un mesaj corect de „bun-venit”!

Adesea un părinte nu știe ce să spună atunci când copilul se întoarce de la casa ex-ului. Nu vrea să pară interesat, dar nici prea curios… și-atunci? Ce abordare ar fi potrivită? Este recomandat să eviți tăcerea pentru că aceasta l-ar putea determina pe copil să creadă că dezaprobi faptul că el petrece timp cu celălalt părinte, sau că ești nefericit. Deci, mai bine gândește-te că vine acasă, după un weekend petrecut la bunici. Cum te-ai comporta? Fii interesat și oferă susținerea necesară.

  1. Permite copilului să își exprime dezamăgirea!

Nu minimaliza durerea și tristețea pe care copilul le simte. Deși cu cele mai bune intenții, spunându-i copilului lucruri de genul „Este cea mai bună cale.” sau „Nu-ți face griji, totul va fi bine!”, transmiți mesajul că nu poți face față nefericirii copilului sau, mai rău, că el nu ar trebui să se simtă în acest mod.

Indiferent de motivul supărării, este important ca un părinte să înțeleagă că este ok ca propriul copil să simtă și emoții negative. Furia, dezamăgirea și alte asemenea sunt emoții perfect normale și sănătoase. Astfel, sprijină-ți copilul, asigură-l că este normal să aibă și astfel de sentimente și explică-i că tu ești acolo să-l asculți oricând are nevoie.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut