5 lecții despre bani pe care orice copil ar trebui să le cunoască

Vine un moment în care orice părinte simte că e timpul să-și învețe copilul câteva lecții despre bani. Desigur că pentru cei mici banii reprezintă un concept vag, deloc bine sau corect definit.

Atât timp cât nu știi cum se fac banii, cum se cheltuie, de ce se economisesc, etc., nu e deloc deplasat să ai impresia că e suficient să ceri pentru a ți se da. Ei bine, pentru a evita ca cei mici să-și creeze impresia că banii cresc în copac și că dispunem de ei ori de câte ori ne dorim, nu ar fi rău să-i învățăm câteva lecții despre bani.

În acest mod, evităm să creștem un copil răsfățat și punem bazele responsabilității financiare. Sigur că pentru a reuși acest lucru, nu este cazul să intrăm în amănunte, să ajungem să ne plângem propriilor copii de utilitățile și chletuielile de rutină. Este recomandat să oferim niște lecții potrivite vârstei copilului.

Lecții despre bani utile copiilor

Lecția 1: Banii nu cresc în copac!

Este important să le explicați copiilor că banii reprezintă o sursă finită. Nu poți cumpăra tot ce vrei, oricând vrei, întrucât banii se obțin în urma muncii prestate de o persoană. Totodată, puteți să explicați copilului rolul băncii, cum aceasta este o instituție care ne ajută să ținem banii la loc sigur.

Lecția 2: Drămuiește-ți bugetul cum se cuvine!

Pentru a învăța această lecție, este nevoie să oferi o sumă de bani copilului și să îi oferi libertatea să o cheltuiască așa cum dorește. Oferindu-i această libertate, vei avea șansa să observi care e prima sa tentație. Totodată, dacă va cheltui toți banii pe dulciuri, să zicem, și după va constata că își dorea foooaaaarte mult un dvd cu jocuri, dar pentru care nu mai are bani, va descoperi consecințele cheltuielii excesive.

Recomandare: pentru a-l învăța pe cel mic acest lucru, îi puteți propune să țină 3 „pușculițe” diferite: una pentru Economii (banii de aici să-i cheltuiască pe lucruri pe care și le dorește cu adevărat – tabere, jocuri, cărți, etc.), una pentru bani De Cheltuit (din aceștia își poate lua lucruri obișnuie: bomboane, stickere, etc) și alta pentru Donații (din când în când poate dărui acești bănuți unor copii defavorizați).

Lecția 3:  Lucrurile bune vin la cei care au răbdare!

Învățându-i pe copii să aibă răbdare pentru a obține ceea ce-și doresc, va contribui la combaterea mentalității „cumpăr acum, plătesc mai târziu”. Totodată, cei mici vor fi conștienți că lucrurile bune merită așteptarea.

Această lecție îi puteți învăța destul de simplu, chiar în bucătărie, spre exemplu: faceți o pizza în casă cu toate ingredientele pe care copilul le adoră și, în același timp, cumpărați una cu blat congelat pe care nu trebuie decât să o puneți la cuptor. La final, prin comparație, cel mic își va da seama că pizza cea mai gustoasă e cea făcută în casă, în care s-a investit timp și atenție.

Lecția 4: Țineți evidența banilor!

Pe măsură ce crește, puteți apela și la această abordare, pe lângă păstrarea unei pușculițe. Într-un carnețel sau pe computer, vă puteți învăța copilul să facă calcule privind banii utilizați.

Lecția 5: Importanța prioritizării

Indiferent de vârstă, cu toții avem un milion de dorințe pe care ne dorim să ni le îndeplinim. Din păcate, e imposibil să reușim să le-ndeplinim pe toate. Cel puțin nu în același timp. Astfel, pentru a-l învăța pe copil să prioritizeze lucrurile pe care și le dorește, propune-i să facă o listă cu dorințe. Îl va ajuta să își dea seama care e lucrul pe care și-l dorește cel mai mult și care dorințe mai pot aștepta.

Recomandare: Dacă îi este greu să prioritizeze dorințele, îi puteți veni în ajutor, discutând despre fiecare dorință în parte și avantajele acesteia.

Totodată, atunci când mai crește (6-10 ani), puteți implica copilul în decizii cu privire la cheltuirea banilor. Nu trebuie să fie ceva dificil. E suficient să mergeți împreună la supermarket, doar cu 10 lei, și să îl rugați să cumpărați fructele care vă plac, încadrându-vă în această sumă.

Pe lângă toate aceste lecții importante despre bani, este recomandat să fiți un bun exemplu pentru copii, privind partea financiară. Totodată, nu trebuie să ezitați să includeți latura financiară în valorile de familie. Adică este important să explicați copiilor viziunea voastră despre banii și modul în care luați deciziile. De exemplu, dacă mergeți într-o vacanță mai ieftină sau nu cumpărați o mașină nouă pentru că economisiți bani pentru perioada de facultate a copilului, nu ezitați să îi spuneți acest lucru! Vorbind cu copiii despre obiectivele setate, îi va ajuta pe aceștia să vă urmeze exemplul de gândire și de acțiune.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut