5 lucruri pe care orice copil și le va aminti despre părinții săi

Să fii părinte nu este deloc un lucru simplu, însă tot timpul dedicat în acest sens, cu siguranță că este răsplătit înzecit. Și totuși, de-a lungul acestei călătorii pe care toți părinții o desfășoară, fiecare dintre noi are dileme și temeri. Oare am făcut ceva greșit? Oare copilul nu mă consideră un bun părinte? Puteam să fac mai bine? M-am dedicat suficient? Și lista poate continua… ei bine, din păcate, toate aceste întrebări sunt mai mult retorice și e posibil să vă macine, fără să primiți vreodată răspunsuri.

Și totuși, trebuie să fiți mândri dacă vă simțiți împăcați cu voi înșivă, dacă considerați că, la oricare moment dat, decizia luată a fost cea mai bună alegere în acel context. De asemenea, în desfășurarea „meseriei” de părinte, țineți cont că există unele lucruri pe care un copil și le va aminti întotdeauna despre părinții săi. Iată care sunt acestea!

Ce își va aminti orice copil întotdeauna despre părinții săi

  1. Momentele când l-ai protejat și l-ai făcut să se simtă în siguranță (sau, din contră, acele momente în care nu s-a simțit în siguranță alături de voi). Orice copil e vulnerabil și are nevoie de protecția propriilor părinți. Astfel, dacă există momente în care ați verificat fiecare colțișor din camera copilului pentru a vă asigura că nu sunt monștri, cu siguranță, cel mic își va aminti și peste ani buni aceste momente. Ba mai mult, se va simți un norocos că a avut niște părinți care i-au înțeles temerile specifice copilăriei, și care au încercat să facă totul pentru a-l proteja. Totodată, nu uitați de varianta în care „monstrul” poate fi chiar atitudinea ta furioasă. Dacă există momente în care ajungi să-ți verși nervii pe propriul copil, atunci nu este exclus ca și acestea să se impregneze în cutia cu amintiri a copilului. Deci, nu uita că misiunea unui părinte este să-și protejeze copilul în orice situație.
  2. Momentele în care s-a bucurat de atenția ta completă. O altă nevoie primară a copiilor este cea de atenție. De multe ori, pentru a obține atenția părinților, cei mici ajung să facă fel de fel de gesturi necugetate. Recomandat este să eviți să se ajungă în acest stadiu și să nu eziți o clipă să renunți la o parte din muncă sau să învingi oboseala, pentru a ieși cu copilul la plimbare în parc, să vă jucați cu mingea sau să înălțați zmeie. De ce? Ei bine, pentru că astfel de momente vor fi păstrate la loc de fală în cutia cu amintiri a viitorului adult și, cu siguranță, ai fi mândru să îi oferi astfel de amintiri prețioase.
  3. Relația dintre părinți! Modul în care tata și mama interacționează ca parteneri influențează dezvoltarea copilului. Nu uitați că părinții sunt principalele modele ale copiilor, astfel că de la voi primesc principalul exemplu despre ce înseamnă iubirea, cum se gestionează o neînțelegere, ce înseamnă respectul și alte astfel de lecții importante de viață. Așadar, străduiți-vă să fiți acel gen de cuplu în care armonia primează și de la care cel mic să perceapă adecvat căsătoria, relația dintre doi parteneri.
  4. Motivarea oferită de părinți sau, dimpotrivă, criticile primite. Părinții joacă un rol important în formarea încrederii de sine a copiilor. Tot ei sunt persoanele care, cu niște critici aparent simple, pot zdrobi încrederea și stima de sine a copiilor. Astfel, încercați să vă educați copiii, să le insuflați principii de viață, într-un mod sănătos, fără să apelați la tot felul de etichete negative. Pe lângă faptul că-l veți ajuta pe copil să crească frumos, veți avea siguranța că ați creat niște amintiri frumoase care vor persista pe vecie.
  5. Tradițiile de familie. E adevărat că cei mici iubesc spontaneitatea, neprevăzătul și aventura, uneori chiar riscul, însă nu trebuie să uitați că aceștia au nevoie și de un strop de previzibilitate, de echilibru. Mai mult decât atât, pe lângă echilibru, tradițiile sunt o bună metodă de consolidare a relației între părinți și copii. De exemplu, dedicați o seară pe săptămână jocurilor de societate sau ieșirilor în oraș împreună sau vizionării unui film. De asemenea, puteți construi tradiții specifice pentru aniversările din familie sau pentru sărbători precum Crăciunul sau Paștele. Pe lângă toate aceste beneficii, cu siguranță veți mândri când, într-o zi, veți observa că, odată deveniți adulți, copiii vor pune în practică aceleași tradiții cu proprii copii.

Așa cum am zis, nu există o rețetă pentru a fi părinții perfecți, însă, dacă avem în vedere aspectele subliniate mai sus, vom avea siguranța că am făcut tot ce se putea pentru a reuși acest lucru.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut