5 motive pentru care este important să stabilești limite pentru un copil

Limitele sunt utile pentru copii deoarece reprezintă un fel de ghidare a comportamentului acestora, astfel că orice părinte ar trebui să aibă în vedere stabilirea de limite.

În ciuda importanței sale, stabilirea de limite poate fi dificilă din mai multe motive. Unii părinți se pot simți vinovați atunci când trebuie să spună „nu”. Alții preferă să cânte-n strună copilului pentru a evita accesele de furie ale acestuia. Un alt motiv pentru care părinții nu stabilesc limite clare și concise, este că nu se pot pune de acord în privința acestora.

Și totuși, ar fi bine să avem în vedere că noi suntem părinți și prin urmare, noi trebuie să ghidăm și să educăm copiii pentru a se putea dezvolta armonios. Iar acest lucru este imposibil fără stabilirea regulilor și limitelor.

Iată 5 moduri în care stabilirea limitelor este benefică pentru copii

  1. Limitele îi învață pe copii ce înseamnă autodisciplina.

Când spui: „Este timpul să oprești jocul video și să-ți faci temele”, tu îți înveți copilul ce înseamnă autodisciplina. Chiar dacă jocurile video ar putea fi mai distractive, este important să fii responsabil.

Astfel, scopul final este ca, prin intermediul regulilor, copiii să învețe să-și gestioneze responsabilitățile, cum ar fi temele, diferite treburi casnice sau îngrijirea corpului, fără să mai fie nevoie ca părinții să le amintească acest lucru la tot pasul.

Totodată, poți ajuta copilul să dezvolte strategii prin care să-și impună propriile limite. Spre exemplu, unui copil îi poți seta timer-ul pe 5 minute, rugându-l să se îmbrace pentru școală, înainte ca timpul să expire. Sau unui copil ceva mai mare îi poți spune că se poate uita la TV de îndată ce termină temele.

  1. Limitele stimulează siguranța copiilor.

Limitele îi ajută pe copii să aibă în vedere propria siguranță. Deși ar putea fi sigur pentru un copil să se joace afară, este important să setezi niște reguli și limite cu privire la locul unde are sau nu voie să se joace.

Limitele mențin, de asemenea, siguranța copiilor atunci când folosesc internetul și când încep să desfășoare activități în mod independent. Limitele ar trebui să se extindă pe măsură ce copilul se maturizează, pliindu-se pe activitățile sale zilnice.

Oferiți copilului oportunități de a vă arăta că poate fi responsabil în limitele pe care voi le-ați stabilit. Dacă el este capabil să facă față acestor limite, atunci poate demonstra că este pregătit să aibă mai multe responsabilități.

  1. Limitele mențin copiii sănătoși.

Prin natura lor, majoritatea copiilor sunt impulsivi și doresc să se bucure de o satisfacție imediată. Astfel, ei au nevoie de noi, adulții, pentru a-i învăța cum să rămână sănătoși.

Să luăm ca exemplu limitele care vizează alimentația. Probabil, fără reguli, majoritatea copiilor ar mânca toată ziua numai dulciuri, snacksuri și alte produse din categoria junk food.

La fel se întâmplă și în cazul utilizării dispozitivelor electronice: dacă nu există reguli clare, un copil tot timpul va încerca să întindă coarda privind timpul petrecut la calculator sau la TV.

Pentru a evita astfel de scenarii și pentru a menține sănătatea copiilor, stabiliți limite simple și clare privind timpul petrecut la calculator/tv, mișcarea fizică, igiena și alte practici de sănătate care vizează un stil de viață sănătos.

  1. Limitele îi ajută pe copii să facă față sentimentelor mai puțin plăcute.

Uneori părinții evită să stabilească limite, deoarece nu doresc să-și întristeze sau să-și supere copilul. Dar învățarea modului de gestionare a emoțiilor mai puțin plăcute este de fapt o aptitudine importantă.

Nu trebuie să renunțați la o limită pentru simplul fapt că copilul este trist că nu mai poate mânca încă o felie de prăjitură, spre exemplu.

Astfel, pe măsură ce copilul experimentează diferite emoții negative – frustrare, furie, tristețe – oferă-i moduri utile prin care să facă față acestora. Totuși, nu te simți responsabil să faci tu ceva anume pentru a-l înveseli sau a-l calma. În schimb, ghidează-l pe cel mic, învață-l strategii prin care el însuși să fie capabil să-și gestioneze propriile emoții.

Copiii care știu să facă față într-un mod adecvat sentimentelor neplăcute, vor fi mai bine pregătiți pentru realitățile maturității.

  1. Limitele demonstrează copilului că într-adevăr îți pasă.

Copiii care se dezvoltă cu puține reguli sau fără reguli, experimentează anxietate. Copiilor nu le place să fie responsabili. Aceștia vor să știe că ești tu – părintele – acolo, capabil să-l protejezi și să deții controlul, atunci când lucrurile o iau razna.

Adesea copiii testează limitele doar pentru a vedea cum vor reacționa adulții din preajmă. Un copil care îl lovește pe fratele său, se poate simți ușurat atunci când mama intră în cameră. Sau un copil care sare pe canapea, după ce i-ai spus să se oprească, ar putea pur și simplu să-ți testeze abilitățile de conducere.

Consecințele pentru încălcarea regulilor arată că nu veți permite ca lucrurile să scape de sub control. De asemenea, în acest mod, demonstrezi copilului că îl iubești și că îți pasă de el. Spre exemplu, chiar dacă o replică de genul „Te iubesc și tocmai de-asta vei suporta consecințele faptei tale” va enerva adolescentul în primă fază,  îi arată de asemenea că ești dispus să te implici pozitiv în viața sa. Sigur că uneori există riscul să auzi și replici mai puțin plăcute, de forma „Ești cel mai rău părinte pe care l-am întâlnit vreodată.”

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut