5 temeri curente ale copiilor și rezolvarea lor

Copiii par să dezvolte frici peste noapte, unele justificate, altele nu. Haideți să descoperim cele mai frecvente 5 temeri ale copiilor și modul în care le puteți face față!

Fie că acestea apar spontan, sau sunt legate de o experiență urâtă, sau sunt transmise de către un părinte, unele temeri au soluții bine precise.

Teama de monștri

Adesea legate de teama de întuneric, de a fi singur, cât și de dezvoltarea imaginației, temerile legate de monștri se rezolvă prin liniștirea copilului, făcându-l pe acesta să vorbească despre temerile sale din timpul zilei sau înainte de culcare.

Când vă liniștiți copilul atunci când îi este teamă, îl ajutați să se simtă în siguranță. Acest sentiment îi dă celui mic curajul de care are nevoie pentru a le putea înfrunta și a trece peste aceste temeri.

 • Liniștiți-l, spunându-i că monștrii nu există, decât în cărți sau la televizor. Puteți verifica o dată sub pat împreună cu el, dar nu mai mult. Dacă faceți asta de fiecare dată, îi dați dreptate să îi fie frică. Puteți să îi spuneți că veți mai veni o dată la el atunci când va dormi pentru a vedea dacă totul este în regulă.
 • Dați-i un sentiment de control întrebându-l cum ar putea să îl învingă pe monstru.
 • Stabiliți un ritual de liniștire înainte de culcare pentru a ține în siguranță copilul: o baie urmată de o poveste sau de un joc liniștit, spre exemplu.
 • Instalați o mică veioză, fără a o deschide sistematic. Cel mai bine este să îi lăsați lui alegerea de a o deschide sau nu.
 • Dacă se trezește noaptea, înspăimântat, duceți-vă să îl liniștiți și ascultați-l fără a-l întrerupe, apoi ajutați-l să diferențieze realitatea de imaginație.

Teama de câini

Cea mai bună modalitate de a avea experiențe bune cu câinii este de a ști cum să te apropii.

 • Obișnuiți copilul să vă ceară permisiunea înainte de a merge să vadă un câine. Când va fi mai mare, poate cere asta direct proprietarului.
 • Explicați-i cum să se apropie. „Așează-te lângă el, fără a privi câinele în ochi. Lasă-l să îți simtă mâna. Apoi, vei putea să îi atingi blana.” Arătați-i apoi cum să facă, apropiindu-vă voi înșivă de animal.
 • Dacă copilului îi este frică de câini, respectați-i ritmul și încurajați-l să se apropie gradual de câine, în prezența voastră. Dacă este necesar, luați-l pe cel mic în brațe.

Teama de medici, de vaccinuri și de injecții

Dacă copilul știe cum se va petrece întâlnirea, se va simți mai stăpân pe situație. Îi va fi în acest fel mult mai ușor să înfrunte teama. Iată cum să faceți:

 • Explicați-i, în termeni pozitivi, ceea ce infirmiera sau medicul vor face.
 • Calmați-i neliniștile. Spuneți-i, spre exemplu „E un pic neplăcut, dar nu doare foarte tare, este ca o pișcătură de muscă.”
 • Utilizați un limbaj bogat în imagini. De exemplu, pentru o viztă la dentist, spuneți-i „Vei vedea, dentistul îți va examina dinții pentru a vedea dacă sunt sănătoși.”
 • Dacă este posibil, lăsați un alt membru al familiei să meargă primul pentru a servi drept model pozitiv.
 • Menționați despre vasta experiență a medicului, a dentistului sau a infirmierei „În fiecare zi, această infirmieră îngrijește copii ca și tine. Este atât de simplu pentru ea, că toți pleacă de aici zâmbind.”

Vă invităm să accesați pagina următoare pentru a descoperi informații utile și recomandări despre teama de clowni și Moș Crăciun a copiilor.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut