5 temeri curente ale copiilor și rezolvarea lor

Teama de insecte

Aici, din nou, tratamentul constă în expunerea copilului la „inamic” într-un mod gradual. Se va obișnui astfel cu prezența sa și îi va permite să își diminueze anxietatea, treptat dispărând cu totul. Această metodă, care merge și la adulți, se face în general în mai multe etape. Ideal ar fi ca cel mic să aibă această experiență alături de o persoană calmă și obișnuită cu insectele.

Dacă arătați neliniște atunci când copilul se sperie, se poate să îi întăriți, voluntar, temerile sale, dându-i impresia că are cu adevărat de ce să se îngrijoreze.

  • Făceți-l să fie interesat de lumea insectelor. Vara, observați o colonie de furnici transportând mâncare, un păianjen țesându-și pânza, sau chiar albinele organizându-și stupul.
  • Ajutați-l să se familiarizeze cu insectele renumite. De exemplu, puteți privi cărțile cu insecte împreună cu acesta și să îi explicați modul lor de viață.
  • Cereți-i copilului să vă descrie pericolul pe care îl simte vizavi de insecte. Veți fi în acest fel în măsură să îl înțelegeți și să îi dați informațiile potrivite pentru a-i îmblânzi temerile.
  • Pe cât posibil, organizați o întâlnire față în față cu insectele, întâi observându-le de departe, în mediul lor natural, apoi capturându-le. Puneți-le într-o sticlă de plastic transparentă, aeristită, pentru ca cel mic să poată să o analizeze cu calm. Eliberați-o odată ce copilul s-a obișnuit.
  • Lăsați copilul să inventeze „insecticide” sau capcane cu ajutorul imaginației sale. Va încerca astfel să ia controlul asupra „inamicului”. Acest lucru este mai prezent la insectele care pișcă (țânțari, viespi).

Când este nevoie de consult

Dacă copilul are mereu aceleași temeri și sunt inconsolabile numai la simpla gândire, poate fi vorba despre o fobie. Fobiile depășesc temerile normale, care pot fi depășite; acestea împiedică copilul să își continuie rutina zilnică. Cei mici pot dezvolta o fobie dacă au trăit un eveniment traumatizant. Dacă voi sau partenerul aveți antecedente familiale privind fobiile, copilul poate fi mult mai susceptibil de a dezvolta una.

Consultați medicul sau psihologul dacă temerile încep să afecteze activitățile zilnice ale copilului sau dacă acesta pare în majoritatea timpului anxios.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut