6 motive pentru care se răzvrătesc adolescenții

Să fii părinte de adolescent, pentru mulți este o adevărată provocare. E drept că nu toți adolescenții sunt la fel de dificili, însă rar se-ntâmplă ca aceștia să nu se răzvrătească într-un mod sau altul. Din acest motiv, vom încerca să descoperim în informațiile ce urmează principalele motive pentru care se răzvrătesc adolescenții.

Acestea pot varia și pot fi extrem de diverse de la un caz la altul, însă, ceea ce este important să reținem, este că nu de puține ori în spatele răzvrătirii adolescenților stă chiar atitudinea noastră, a părinților.

De ce se răzvrătesc adolescenții?

  1. Răzvrătirea este o atitudine coerentă din punct de vedere al dezvoltării. Pentru adolescenți, să se supună regulilor părinților, spuselor acestora, îi poate face să simtă ca niște copii care „fac tot ce spune mama”. Totodată, adolescența este o etapă tranzitorie de la copilărie la viața de adult. Astfel, în această perioadă, adolescenții încearcă să se desprindă ușor-ușor, devin din ce în ce mai autonomi, descoperind cum e să ia propriile decizii, cu ce „se mănâncă” viața de adult. E drept că aceștia încă mai simt nevoie de afecțiune și mângâieri când sunt bolnavi, spre exemplu, însă asta nu înseamnă că nu vă veți confrunta cu critici, certuri, divergențe de opinie. Copiii se răzvrătesc ca o formă de separare de părinți, de descoperire a identității și de urmare a propriei lor voci.
  2. Adolescenții se răvrătesc pentru că au nevoie de libertate. Prea multe reguli și așteptări, stres sau pur și simplu o cultură de familie puternică sunt factori care pot transforma adolescenți în niște rebeli. Motivul? Dorința de a-și câștiga și a-și exercita propria libertate, precum și de a-și explora propria identitate. Pentru mulți părinți poate că încă mai sună aiurea, însă adolescenții chiar au nevoie de spațiu să se regăsească. Încurajați-vă adolescenții să obțină ceea ce-și doresc! Spre exemplu, dacă pur și simplu își doresc o pauză, în loc să îi criticați, veniți-le în ajutor cu metode inovative de relaxare.
  3. Răzvrătirea poate fi un semn și al faptului că adolescenții au prea multă libertate. Dacă în copilărie, cel mic se lupta să-ți obțină atenția, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în adolescență. Astfel, răzvrătirea poate fi de fapt un strigăt pentru ajutor. Este posibil ca adolescentul să fi ajuns într-un punct în care pur și simplu să nu știe cum să procedeze. Din acest motiv, este recomandat să nu ignori semnele pe care ți le dă adolescentul și să îi acorzi timp și atenție, indiferent de vârstă.
  4. Copiii se răzvrătesc atunci când își doresc să fie acceptați. Este vârsta la care oricine își dorește să fie cool. Totodată, apartenența la un grup este o nevoie majoră a oricărei persoane, indiferent de vârstă, chiar și în adolescență. Și atunci, ca să fii acceptat în grupul din care îți dorești cu atâta ardoare să faci parte, este nevoie să joci rolul unui adolescent rebel. Ce e de făcut în această situație? Primul lucru pe care îl putem face este să înțelegem nevoia copiilor de a aparține unui grup, însă, în același timp, trebuie să le explicăm și îi încurajăm să fie diferiți. Trebuie să avem curajul să fim ceea ce vrem să fim, cu riscul de a nu fi acceptați de toată lumea. La urma urmei, cel mai mult ar trebui să conteze acele persoane care ne acceptă exact așa cum suntem.
  5. Un adolescent este rebel din vina hormonilor. Agitația hormonală din timpul adolescenței îi poate determina pe copii să ia decizii în pripă și să acționeze impulsiv. Nu numai că creierul lor este incapabil să prezică consecințele acțiunilor sale, dar hormonii îi determină să acționeze în moduri surprinzătoare. Astfel, dacă cineva din familie s-a confruntat de-a lungul timpului cu despresia de după naștere, anxietate, hipoglicemie, oboseală suprarenală sau diverse probleme tiroidiene, nu ezitați să căutați un ajutor specializat și pentru problemele hormonale ale adolescentului vostru. Un endocrinolog sau naturopat vă pot fi de folos.
  6. Răzvrătirea unul adolescent poate fi rezultatul grijii exprimate în exces a părinților. Nimic nu îl va face pe un adolescent să-ți ignore spusele, mai mult decât exprimarea în exces a propriilor tale griji. Cu siguranță acest lucru îl scoate din sărite și îl duce la disperare. Această modalitate de exprimare îl determină pe adolescent să creadă că, indiferent de comportamentul său, părintele nu va fi niciodată mulțumit. În cazul unui copil sensibil, este chiar posibil să-i induci acestuia teama față de persoanele din jur și să-l determini să creadă că lumea este un loc îngrozitor. Deci, oricât te-ai teme, acest „șantaj” emoțional nu îl va ajuta pe adolescent să țină cont de fricile și spusele tale.

Este important că în relația cu un adolescent, comunicarea să fie cheia tuturor problemelor. Și nu doar în acele situații în care sunteți în dezacord. Comunicați cu copilul chiar și atunci când sunteți mândru de el. Nu ezitați să îi spuneți asta! În acest mod, echilibrați balanța și evitați ca adolescentul să se simtă doar criticat și dezaprobat, în caz de decizii proaste.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut