Acneea la adolescenți: cauze, prevenție și tratament

Majoritatea adolescenților se confruntă cu acneea. Acest lucru se întâmplă atunci când o substanță uleioasă numită sebum înfundă porii. Astfel, numeroase coșuri apar de obicei pe față, spate, piept, gât și umeri.

Deși pe fiecare dintre noi ne-a enervat la culme la un moment dat, acneea nu constituie un risc grav pentru sănătate, însă e recomandat să țineți cont că acneea severă poate provoca cicatrici permanente. Un alt efect negativ destul de serios al acneei este că aceasta poate provoca daune serioase ale stimei de sine, în rândul adolescenților.

Ce este acneea și ce o cauzează?

Acneea este o condiție a pielii, care se poate manifesta sub mai multe tipuri de umflături. În rândul adolescenților, acneea apare din cauza schimbările hormonale care au loc odată cu pubertatea. De asemenea, dacă voi v-ați confruntat cu acnee în adolescență, cel mai probabil, și copiii vor avea aceeași soartă. Vestea bună este că la majoritatea persoanelor, acneea dispare odată cu încheierea perioadei de adolescență.

Tipul de acnee care apare la cei mai mulți adolescenți este „acneea vulgaris”. Aceasta reprezintă cel mai comun tip și apare de obicei pe față, gât, umeri, partea superioară a spatelui sau piept.

Foliculii de păr sau porii din piele conțin glande sebacee (numite și glande de ulei). Aceste glande produc sebum, un ulei care lubrifiază părul și pielea. În cea mai mare parte a timpului, glandele produc cantitatea adecvată de sebum, însă, pe măsură ce corpul începe să se maturizeze și să se dezvolte, hormonii stimulează glandele sebacee pentru a produce mai mult sebum.

Astfel, porii se înfundă dacă există prea mult sebum și celule moarte ale pielii. În acest mod, bacteriile pot fi prinse în interiorul porilor, înmulțindu-se. Acestea determină umflături și roșeață, aspecte care marchează începutul acneei.

Forme de manifestare a acneei

Acneea se poate manifesta în mai multe moduri. Iată care sunt acestea!

  • Puncte albe – acestea sunt pori înfundați cu ulei și piele, care se umflă la suprafața pielii.
  • Umflături negre – porii se înfundă, dar rămân deschiși, în capăt observându-se un soi de negreală. Un aspect important de reținut este că culoarea neagră nu este cauzată de murdărie. Poate fi de la bacterii, celule moarte ale pielii sau materie care reacționează cu oxigenul.
  • Papule, pustule sau noduli – cele mai grave dintre leziuni, cu un aspect roșu și umflat. Acestea sunt cauzate de inflamația sau infectarea țesutului în jurul foliculilor înfundați, adesea dureroși.
  • Chisturi – coșuri adânci, pline de puroi.

Sfaturi și recomandări utile, privind acneea

  • Pentru a preveni acumularea de sebum, este recomandat să vă spălați de 1-2 ori/zi cu apă caldă și săpun. Totuși, aveți grijă să curățați fața cât mai delicat, fără să frecați prea tare pielea cu prosopul.
  • Dacă optați pentru machiaj sau protecție solară, aveți grijă să scrie pe etichetă „non-comedogenic” și „non-acneic”. Acest lucru înseamnă că nu va înfunda porii și nu va contribui la acnee. De asemenea, este recomandat să acordați timpul necesar demachierii, pentru a fi sigure că machiajul nu înfundă porii.
  • Acneea nu este cu adevărat ajutată de soare. Deși bronzul poate scădea temporar din severitatea acneei, acesta nu va determina dispariția totală și definitivă a acneei. De asemenea, în unele cazuri există riscul ca acneea de după expunerea la soare să fie mai severă decât în mod normal.
  • Aveți grijă ca fixativul, alte produse de îngrijire a părului sau diverse uleiuri să nu intre în contact cu tenul. Dacă acest lucru se întâmplă, este recomandat să curățați tenul și să vă spălați părul cât mai des.
  • Multe loțiuni și creme pe bază de peroxid de benzoil și acid salicilic sunt disponibile pentru a ajuta la prevenirea acneei, dar și la eliminarea acesteia. De asemenea, aveți grijă să urmați întocmai instrucțiunile de utilizare ale fiecărui produs.
  • Există situații în care persoanele constată că afecțiunea se accentuează atunci când consumă anumite alimente. Dacă vă aflați în această categorie, merită să încercați să reduceți alimentul cu pricina și să observați ce se întâmplă.

În ciuda respectării acestor recomandări, acneea tot poate apărea. De fapt este absolat normal. Există și posibilitatea ca adolescentele să se confrunte cu acneea premenstruală, aceasta făcându-și apariția cu câteva zile înainte de începerea menstruației.

Prescripția medicului

Este important să rețineți că detaliile de mai sus au caracter strict informațional, iar pentru prescripția unui tratament, nu ezitați să faceți o vizită la medicul dermatolog. În funcție de tipul de acnee, de severitatea acesteia, medicul vă poate prescrie anumite creme care să împiedice formarea de coșuri sau antibiotice care să omoare bacteriile ce pot contribui la formarea coșurilor. De asemenea, dacă acneea este severă, medicul vă poate recomanda medicamente mai puternice cum ar fi izotretinoinul, sau chiar unele intervenții chirurgicale minore.

Încă un sfat important este să nu stoarceți/rupeți coșurile. Știm că poate fi tentant, însă nu aduce niciun beneificiu. Pe lângă faptul că astfel de acțiuni pot provoca și mai multe inflamații, ele pot lăsa cicatrici permanente.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut