Anxietatea la copii

Anxietatea la copii poate fi înțeleasă și justificată până la un anumit punct. Atunci când afectează dezvoltarea copilului și modul de socializare al acestuia, cel mai bine este să cereți sfatul unui specialist. Mai multe despre acest subiect, în cele ce urmează.

Este cât se poate de normal ca celor mici să le fie teamă: de zgomote puternice, de monștri, de o căzătură în baie sau chiar de Moș Crăciun. Unii sunt mai anxioși decât alții: se închid în ei înșiși sau le este foarte greu să se obișnuiască cu locurile noi, cu persoanele noi și cu activități noi.

Un copil anxios poate sta izolat de ceilalți copii: preferă să activeze într-un colț de grup sau singur; uneori chiar încearcă să evite sistematic noile situații. Acest tip de anxietate este mult mai profund decât timiditatea și afectează de la 10% la 15% dintre copii.

Cauzele anxietății

Este destul de dificil să știți cu adevărat cauzele pentru care copilul vostru este mult mai temător decât ceilalți. Iată, totuși, mai multe cauze ale anxietății comune la copii:

  • Unii se nasc cu un sistem nervos foarte reactiv. Sunt așadar predispuși la anxietate. Acest lucru semnifică faptul că aceștia pot deveni anxioși din nimic, că anxietatea poate fi mai intensă decât la majoritatea și că le este probabil foarte greu să se calmeze.
  • Dacă voi ca părinți sunteți anxioși, copilul reacționează probabil la starea voastră.
  • Copilul se poate să fi trăit o experiență înfricoșătoare fără să fi avut posibilitatea să o înfrunte sau să treacă peste ea.

Cum să interveniți?

Părinții îi pot învăța pe copii diverse lucruri pentru a-i ajuta să își controleze anxietatea. Iată mai multe modalități de a ușura viața copilului:

  • Dați dovadă de răbdare și lăsați-i tot timpul din lume pentru a-și depăși teama inițială față de ceva nou.
  • Utilizați jocurile de-a imitatul și povești pentru a-l pregăti pentru noi situații la care acesta riscă să se adapteze greu sau care îi provoacă teamă.
  • Felicitați-l atunci când reușește să își depășească anxietatea. Încercați să îi dați impresia că este un erou victorios.
  • Amintiți-i că sunt atâtea lucruri de care nu îi mai este teamă. Acest lucru îl va ajuta să înțeleagă că este posibil să își depășească temerile.
  • Încercați să negociați cu el „perioade de probe” vizavi de noi activități. Acest lucru îl va încuraja să descopere lumea.

Nu folosește la nimic să insistați prea mult sau prea devreme asupra unui copil anxios. Avansați lent, dar sigur. Totodată, nu renunțați și nu îl feriți de toate situațiile anxioase. Alegeți mai întâi una sau două situații asupra cărora să lucrați și mergeți mai departe gradual.

Dacă voi considerați că anxietatea copilului are repercursiuni și asupra somnului acestuia, asupra alimentației și asupra jocurilor, sau dacă începe cu adevărat să vă îngrijoreze sau să vă frustreze, consultați un medic.

 

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut