Anxietatea și temeri frecvente în sarcină

Sarcina nu este neapărat o perioadă de fericire pentru toate femeile. Corpul suferă schimbări importante și multe dintre aceste schimbări afectează viața viitoarei mame. Este așadar normal să te confrunți cu anxietatea și alte temeri frecvente pe perioada sarcinii.

O perioadă plină de preocupări

Sarcina este o perioadă de schimbări și bulversări. Este o perioadă care solicită multe întrebări și preocupări. De altfel, numărul schimbărilor hormonale crește uneori dificultățile emoționale. Unele femei, devin, așadar, puțin mai anxioase.

Conform unui studiu, aproape jumătate dintre femile însărcinate cu primul bebeluș simt anumite temeri în perioada sarcinii. Preocupările în ceea ce privește starea de sănătate sunt cele mai frecvente la femeile însărcinate, dar și la populație, în general. Anxietatea este adesea mai prezentă în al treilea trimestru de sarcină, dar poate fi resimțită și de-a lungul întregii sarcini.

Chiar dacă unele femei cred că temerile lor nu sunt justificate, altele, din contră, chiar cred că au de ce să se îngrijoreze. Unele ajung să spună că temerile lor sunt pozitive. De fapt, un anumit nivel de anxietate poate fi benefic deoarece anxietatea permite evitarea comportamentelor riscante pentru bebeluș. Acest sentiment poate ajuta la planificarea sosirii bebelușului.

Ideea nu este de a elimina complet anxietatea din timpul sarcinii, ci mai degrabă de a învăța să o stăpânești pentru a evita efectele negative și de a preveni dezvoltarea problemelor de anxietate.

Temeri frecvente în sarcină

Numeroase subiecte pot cauza anxietate viitoarelor mame. Iată principalele dintre acestea:

  • Teama de a naște. Toate femeile însărcinate sunt un pic anxioase în apropierea nașterii. În jur de 20% dintre femei îndrăznesc să spună că ele au frică de naștere și 6-10% dintre femei aproape că suferă o fobie. În timpul primei sarcini este mereu teama de necunoscut și de a pierde controlul, ceea ce le neliniștește pe femei. Anumite femei preferă cezariana, având impresia unui mai bun control al nașterii. La cea de-a doua sarcină, teama provine cel mai adesea dintr-o experiență urâtă a primei nașteri. Totuși, chiar dacă totul decurge bine la prima naștere, o anumită incertitudine tot intervine chiar și la a doua sau la a treia naștere, ceea ce le pot face pe femei să fie anxioase. În general, femeile care au teamă de naștere se plâng de durere și nu cred că o vor putea gestiona în mod adecvat. Teama poate fi de asemenea amplificată de poveștile de naștere negative pe care le-au auzit în anturaj sau prin reprezentările dramatice văzute la televizor. Lipsa susținerii, o lipsă a stimei de sine, sentimentul de singurătate și un temperament mai anxios pot contribui la creșterea acestei frici. Pentru a face mai bine față acestei frici de naștere, poate fi benefică informarea asupra desfășurării nașterii și obținerea de răspunsuri la întrebările care vă preocupă prin discuții cu medicul sau cu moașa. Aceste discuții sunt prilejul discutării cu cineva de încredere. Cursurile prenatale sunt de asemenea un prilej de informare. A sta de vorbă cu mamele care au trăit o experiență pozitivă poate ajuta la scăderea fricii, cât și exercițiile de vizualizare. În fine, femeile care se tem de naștere ar trebui să rețină faptul că nu există modalități bune sau rele de a avea un copil și că ele fac tot ceea ce este mai bine.
  • Teama de a pierde bebelușul sau de a nu fi sănătos. Este vorba de una dintre cele mai frecvente frici. Anumite femei se tem că sarcina nu se desfășoară așa cum trebuie și că au făcut ceva care îi poate afecta sănătatea bebelușului. Dacă viitoarea mamă a avut deja un avort sau o naștere prematură, ea are acea teamă că nu poate duce o sarcină la termen. În plus, numeroasele teste medicale efectuate pe perioada sarcinii pot crește nervozitatea anumitor mame care nu mai au răbdare să aștepte rezultatele. A-și pune întrebări despre originea acestor temeri poate ajuta la reducerea anxietății. Este foarte important să se amintească faptul că majoritatea sarcinilor se termină prin nașterea unui bebeluș sănătos. Pentru a diminua anxietatea, mamele pot încerca să facă exerciții de relaxare sau să facă activități care le plac pentru a se destinde.
  • Teama de a nu fi o mamă bună. Numeroși părinți se întreabă dacă sunt capabili să se ocupe sau să îl iubească pe copil îndeajuns. Aceștia se pot liniști știind că relația părinte-copil se construiește gradual, pe măsură ce petrec timp cu copilul. În plus, mama a dezvoltat deja o legătură privilegiată cu bebelușul pe parcursul celor 9 luni de sarcină. De altfel, anumite mame pot avea teama de a se simți depășite de noul rol de mamă. Este posibil să simtă acest sentiment ocazional, dar nu durează de regulă foarte mult timp. Pentru a calma această angoasă, este bine ca părinții să aibă resurse și ajutor în primele săptămâni cu bebelușul. Informarea în timpul sarcinii asupra alăptatului și asupra îngrijirii bebelușului pot reda încrederea mamei la venirea bebelușului.

Când este nevoie de consult?

Deși este bine să simți o anumită anxietate în timpul sarcinii, este important să acționezi atunci când această anxietate se agravează de manieră să vă împiedice buna funcționare. Poate fi vorba de o problemă anxioasă. Acestea afectează între 5-15% dintre femeile însărcinate.

Este așadar esențial să cauți ajutor atunci când există o legătură între anxietatea din timpul sarcinii și simptomele depresive de după naștere. Mai mult, conform studiilor, aproximativ 18% dintre femeile însărcinate suferă de o depresie ușoară pe perioada sarcinii și între 7-12% dintre femei pot prezenta o depresie moderată sau severă. Este de preferat să nu se aștepte agravarea până la consult, o intervenție rapidă permițând reglarea problemei mai repede și diminuarea riscului de complicații.

Dacă simțiți una dintre următoarele simptome, adresați-vă medicului:

  • Sentimentul pierderii controlului și panică;
  • Plâns imprevizibil și spontan;
  • Tristețe, melancolie, dezamăgire generală sau iritabilitate;
  • Probleme de somn;
  • Dificultate de concentrare și agitație;
  • Proastă percepție de sine în calitate de mamă și tendința de a depreciere.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut