Bătaia la fund și alte pedepse corporale

Adeseori, când cuvintele par să nu aibă niciun efect, iar părinții se simt depășiți de situație, aceștia recurg la pedepse corporale asupra copiilor, în speranța că îi vor face pe aceștia din urmă să îi asculte. Din păcate, această formă de educație nu este cea mai bună alegere, repercusiunile în timp fiind destul de grave. Iată de ce.

Bătaia la fund și alte pedepse corporale, cum ar fi zgâlțâitul, pălmuitul, lovitul sau pișcatul au efecte negative asupra dezvoltării psihologice și sociale a copilului. Pentru o bună dezvoltare, copilul are nevoie să simtă un sentiment de siguranță fizică și psihologică. Și doar prin intermediul părinților el găsește acest sentiment de securitate. Astfel, atunci când este pedepsit fizic, copilul simte nesiguranță.

Consecințe ale pedepselor corporale

Unii părinți speră că lovind copilul vor relua controlul asupra situației. Totodată, zgâlțâitul, lovitul sau pișcatul copilului nu reprezintă forme eficiente de disciplină. Niciun studiu nu a demonstrat de altfel că ar fi existat vreun efect pozitiv legat de pedepsele corporale.

Atunci când copilul primește o pedeapsă corporală, el:

  • Se judecă ca fiind o persoană rea, care nu este la nivelul așteptărilor părinților și care nu are decât o slabă stimă de sine.
  • Învață că problemele nu pot fi soluționate decât prin violență fizică.
  • Se supune pe termen scurt. Pe termen lung, pedepsele corporale atrag acestuia diferite sentimente: teamă, agresivitate, dorință de răzbunare sau de revoltă și dorința de a ocupa la rândul său o poziție de putere.
  • Acumulează în el teamă și furie, care riscă să răbufnească mai târziu. Astfel, un copil lovit regulat riscă să fie violent la rândul său cu ceilalți copii, sau chiar cu părinții.
  • Poate adopta un comportament defensiv și să fie neîncrezător vizavi de adulții din jurul său.
  • Are un risc mai mare să devină un adult violent.

Te invităm să citești pe următoarea pagină: Cum să educați fără să loviți?

[shareaholic app="share_buttons" id="26044356"]

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut