Când ar trebui să ne îngrijorăm în ceea ce privește evoluția copilului?

Adesea, părinții se frământă vizavi de evoluția copilului, fie că este vorba de cea fizică, dar și de cea cognitivă. Când este cazul să vă îngrijorați, descoperiți în informațiile ce urmează!

Părinții se îngrijorează adesea atunci când fac față comportamentelor pe care nu le înțeleg, sau asupra cărora par să nu aibă nicio influență. Puteți fi, de asemenea, preocupați de dezvoltarea copilului atunci când îl comparați pe acesta cu alți copii din anturaj. Sau, în fine, puteți fi deranjați să constatați diferențele dintre așteptările voastre și realitate. În acest context, este uneori dificil de stabilit dacă aceste temeri sunt fondate sau nu.

Comportamentul său mă îngrijorează

Copilul are, probabil, comportamente care vă fac să reacționați negativ. Fie că este vorba de lipsa politeței sau de gesturi agresive, este normal ca cel mic să vă facă să vă simțiți lipsiți de putere în unele momente și să vă facă să vă puneți întrebări ca și părinte. Se poate să vă fie dificil să vă adunați vizavi de unele situații trăite alături de copil, atunci când acesta vă insultă sau vă spune că nu vă mai iubește, spre exemplu.

Înainte de a conchide că cel mic are un comportament preocupant, încercați mai înainte să înțelegeți ceea ce v-a făcut să reacționați. Este din cauză că acesta a reacționat contra valorilor voastre, sau pentru că atitudinea lui vă amintește de cineva apropiat? Fiecare părinte are propria poveste. Agitația, spre exemplu, poate reprezenta pentru unii, latura sportivă și apreciată a unui partener de joacă; pentru alții, impulsivitatea și temperamentul coleric al unui fost partener de joacă.

Înțelegând mai bine ceea ce vă derajează la gesturile copilului, vă va fi mult mai ușor să interveniți pentru a face ca aceste comportamente să se diminueze, sau să mergeți să căutați ajutor, la nevoie.

Dezvoltarea sa mă îngrijorează

Așteptările voastre și comparațiile pe care sunteți tentați să le faceți cu alți copii de prin vecinătate sau cu alți părinți, vă pot cauza preocupări. Trebuie să vă reamintiți faptul că, deși dezvoltarea urmează etape previzibile, fiecare copil are propriul său ritm. Unii copii merg mai devreme și vorbesc mai târziu, în timp ce pentru alții este total invers.

Pentru dezvoltare, la fel, povestea voastră personală poate amplifica grijile voastre. Astfel, provocările pe planul limbajului pot preocupa mai mult un părinte care a experimentat aceleași dificultăți atunci când era mic copil, în timp ce alți părinți nu iau nicio măsură vizavi de această provocare.

Întrebări de pus

Ar trebui să cereți ajutorul atunci când:

  • Comportamentul copilului afectează propria sa dezvoltare și plăcerea sa pentru joacă, spre exemplu, dovedește o slabă toleranță la frustrare sau se supără rapid atunci când lucrurile nu merg așa cum dorește. Sunt semne că acesta nu reacționează la stimulii care sunt prezenți și trăiește un eșec în jocurile sale.
  • Gesturile copilului interferează cu relația pe care o aveți cu acesta, până în punctul în care sunteți gata să abandonați, sau momentele petrecute împreună se soldează adesea cu pedepse.
  • Comportamentele copilului afectează relația sa cu alți copii. Se poate ca ceilalți să îl respingă.
  • Sunteți îngrijorați asupra aspectelor referitoare la dezvoltarea sa, care par să nu corespundă vârstei sale: mers, limbaj, învățarea proprietății, etc.

De discutat!

Dacă comportamentele sau dezvoltarea copilului vă îngrijorează, este important să vorbiți despre aceste aspecte cu cei apropiați, cu educatoarea sau cu medicul copilului. Veți vedea în acest fel dacă ei vă susțin îngrijorările. Organismele comunitare sunt, de asemenea, bune resurse pentru părinți.

A recurge la ajutor extern, vă poate face să descoperiți capacitățile copilului vostru, cele pe care le vedeați probabil mai puțin din cauza dificultăților de zi cu zi. Acest lucru vă va ajuta să mențineți legătura cu copilul vostru, o relație atât de importantă și specială.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut