Când rutina domină prea mult viața copilului

Există copii cărora le place ca lucrurile să fie într-un anumit fel. Nu pentru că ar fi fixiști, ci pentru că le place rutina și o găsesc liniștitoare. Până în ce punct rutina copilului este acceptabilă și când ar trebui să ne îngrijoreze, aflăm împreună în cele ce urmează.

În linii generale, majoritatea copiilor le place rutina. Găsesc liniștitor ca lucrurile lor să fie mereu aranjate în același fel, în același loc. A fi ordonat are avantaje: de exemplu, acest lucru poate favoriza achiziția abilităților legate de organizare. La unii copii, acest aspect atinge proporții excesive: întreruperea sau modificarea rutinei sau chiar schimbarea locului lucrurilor poate să îi bulverseze profund, să îi facă profund anxioși sau să îi enerveze.

Un copil poate vrea ca obiectele din camera sa să fie mereu așezate într-un anume fel, chiar dacă vouă camera vi se pare dezordonată. Are probabil rutine bine fixate sau obișnuințe particulare privind modul de a mânca, drumul pentru a se duce la grădiniță, ritualurile de somn, etc.

Copiii sunt uneori ordonați pentru că așa vor părinții lor ca să fie. În alte cazuri, schimbările majore – cum ar fi o mutație, tensiuni între părinți, un deces, sau pierderea animalului de companie – pot face copilul să fie mai ordonat și să se atașeze de rutină. Este maniera sa de a reacționa, lucru care îl liniștește, subliniind partea mereu previzibilă a unor lucruri.

Ce este de făcut?

Dacă sunteți preocupați de nevoia excesivă și rigidă a copilului de a se plia rutinei, puteți urma sfaturile următoare; vă vor ajuta să gestionați situația:

  • Vorbiți-i copilului despre motivele pentru care vrea să fie ordonat și notați dacă comportamentul său are vreo semnificație particulară pentru el. Unii micuți nu pot explica de ce se comportă așa: știu doar că se simt mai bine dacă fac lucrurile într-un anumit fel.
  • Atunci când știți că se vor petrece schimbări în viața copilului, încercați să îl pregătiți dinainte și, pe cât posibil, lăsați-l să decidă ce se va schimba și modalitatea cum se va petrece acel lucru.
  • Încercați să nu îl faceți să se schimbe contra voinței sale. Din contră, dacă suferă de nevoia de a fi ordonat, încercați să îl faceți să trăiască schimbări minime și graduale ale rutinei, cel puțin pentru a încerca.
  • Evitați să vă angajați într-o luptă de influență și să petreceți prea mult timp vorbind despre nevoia de a fi ordonat.
  • Dați dovadă de răbdare, așteptând ca aceștia să fie pregătiți pentru schimbare și acceptați faptul că unele lucruri au o semnificație pentru el și voi nu înțelegeți acest lucru.
  • Căutați împreună cu el în rutina sa, ceea ce este cel mai important și poate rămâne neschimbat și negociați cu el ceea ce se pretează mai mult la modificări, mai ales dacă rutina sa afectează alte persoane.

Există un motiv pentru care majoritatea acestor copii încep să vrea să fie ordonați. Dacă grija pentru ordine devine agresivă și domină viața copilului, dacă îi afactează funcționarea normală, sau dacă copilul o ia razna atunci când încercați să îl îndepărtați de rutină, consultați educatoarea pentru a vedea dacă și ea a observat această problemă. Va trebui probabil să vorbiți și cu pediatrul.

Amintiți-vă că fiecare copil este unic. Unii vor fi ordonați toată viața la un nivel mai puțin sau mai mult important. Este esențial să vă ajutați copiii să se simtă valorizați pentru ceea ce sunt.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut