Când și cum alegem să devenim părinți?

Există oare o formulă corectă?

Nu știm și nici nu ne propunem să dezvăluim acum niște pași ce trebuie respectați orbește, ca și când aceștia ne-ar garanta că am procedat corect. Știm însă din auzite, dintr-o psihologie naivă să spunem, că în viață ar fi bine dacă ai ridica o casă, ai sădi un pom și ai face un copil. Dar propun să lăsăm deoparte pentru moment arhitectura, construcțiile și ecologia, și să ne focusam cu drag asupra problematicii piticilor, pentru că se pare că pe noi mămicile, ne transformă în cele mai necunoscute moduri.

Desigur, tendința cea mai des întâlnită este să-ți planifici momentul după ce ai copilărit destul, după ce te-ai căsătorit și ai muncit din greu să-ți consolidezi o carieră astfel încât să-ți fi asigurat un context material confortabil… și preferabil să mai fii și la vârsta biologică optimă. Pare destul de simplu și de corect. Și totuși, este suficient să îndeplinești aceste condiții ca să fii părinte? La asta se rezumă de fapt rolul nostru de părinți? Și dacă dintr-un motiv sau altul am ratat unul din pași, suntem cumva „descalificați” din această cursă părintească sau pornim la drum mai dezavantajați? Nicidecum. Într-adevăr, poate că ar fi ideal să întrunim toate condițiile amintite, însă uneori se întâmplă să nu fie așa. Mai presus de aceste aparente neajunsuri, experiența în sine presupune mult mai mult, e o creștere în tandem alături de copilul nostru și poate că ea vine dincolo de planificările noastre conștiente, cu un potențial de creștere major în evoluția noastră personală.

Bineînțeles că odată cu aflarea veștii că vom deveni părinți, începe și maratonul de informare, poate-poate reușim cumva să fim perfecți în acest rol. Orice sursă de informare din exterior poate fi utilă, însă ea ar trebui dublată și de puțină introspecție din care să ne dăm seama ce anume se potrivește nevoilor și dorințelor noastre. Doar nu vrem să devenim adevărate enciclopedii, ci pur și simplu părinți. Iar asta o vom învăța zi de zi, alături de copilul nostru, dacă ne propunem să rămânem deschiși în fața vieții.

Se mai spune că sufletele copiilor noștri își aleg părinții încă înainte de a se naște, în funcție de misiunea pe care o au de îndeplinit în această viață, iar dacă ei v-au ales înseamnă că sunteți deja părinții ideali indiferent de orice grijă sau temere pe care o aveți.

Și până la urmă, mai este alegerea noastră când și cum să devenim părinți?

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut