Ce e de făcut atunci când propriul copil este agresorul din grupul său?

Am discutat în materialele anterioare despre fenomenul de bullying în rândul copiilor: prin ce se manifestă acesta, ce efecte are asupra copiilor agresați și ce e de făcut atunci când propriul copil este supus agresiunilor unor alți colegi. Dar dacă chiar propriul copil este agresorul? Dacă el este cel care nu dă pace celorlalți copii? Atunci cum ne comportăm?

De obicei, când un părinte primește o astfel de informație de la școală, efectiv nu îi vine să creadă… „Cum? Copilul meu să fie un agresor? Să șicaneze alți copii? E imposibil așa ceva, acasă e un îngeraș.” Ei bine, vestea proastă e că orice copil poate îmbrăca haina agresorului, indiferent de comportamentul afișat acasă, indiferent de vârstă, etnie, mediul social, etc.

Și-atunci, dacă primim o astfel de veste de la școală, bine ar fi să nu o ignorăm și să o discredităm din prima, pentru că nu e deloc imposibil să fie adevărată. Astfel, vă recomandăm să mergem să discutați cu educatoarea/învățătoarea/diriginta să aflați mai multe detalii, după care să încercați să găsiți o soluție.

De ce agresează unii copii?

Înainte de a opta pentru unele strategii de rezolvare a acestei probleme, este recomandat să aveți în vedere că, de cele mai multe ori, copiii au motive întemeiate de agresa. Nu putem să credem pur și simplu că sunt niște copii răi. Nici vorbă! Doar că există anumite cauze, situații, experiențe care i-au împins să îmbrace haina agresorului.

Iată care sunt cele mai des întâlnite dintre acestea!

 • Copilul vrea să facă parte dintr-un grup de colegi care șicanează un alt copil. Și atunci, pentru a reuși acest lucru, este nevoie de un comportament similar cu al acestora.
 • Copilul este agresat la rândul său, acasă sau la școală, și, tranformându-se în agresor, încearcă să recapete un sentiment de putere.
 • Copilul are nevoie de atenție din partea profesorilor, colegilor sau părinților și, din cauză că nu a reușit să o obțină pe alte căi, apelează la această variantă.
 • Copilul are o fire mai categorică și mai impulsivă decât colegii săi.
 • Are tendința de a percepe comportamentul celorlaltor copii ostil, chiar și atunci când nu este.
 • Copilul nu înțelege pe deplin cum acțiunile sale agresive fac victima să se simtă. Acest aspect este valabil mai ales în cazul copiilor mai mici.
 • Lipsă de empatie și de compasiune pentru sentimentele altora.
 • Lipsa unor părinți care să aplice reguli sănătoase de disciplină.
 • Stimă de sine scăzută sau dorința de control.

Totodată, după ce ați aflat că propriul copil agresează alți copii, nu vă grăbiți să „remediați” situația cu o pedeapsă. Nu veți rezolva nimic. Recomandat ar fi să discutați cu copilul, să înțelegeți punctul lui de vedere și să descoperiți motivul exact din cauza căruia a decis să acționeze așa.

Iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să remediați acest comportament negativ al copilului!

Cum procedez dacă propriul copil este agresorul din grupul său?

 • Rămâneți calmi! Probabil va trebui să discutați cu cadrele didactice sau chiar cu părinții copiilor agresați. Nimeni nu va dori să discute cu o persoană nervoasă.
 • Asigurați-vă că cel mic nu se confruntă cu un handicap, în sensul că poate copilul are abilități sociale limitate sau poate o stimă de sine scăzută. Dacă una dintre aceste variante este cauza, nu ezitați să o remediați.
 • Ascultă ce au ceilalți de spus despre propriul copil. Apoi ascultă și varianta celui mic. Te poate ajuta să descoperi problema care stă în spatele comportamentului agresiv. Ia în calcul orice variantă: este copilul la rândul său agresat? Sau și prietenii săi au un comportament agresiv. Comunicați, întoarceți problema pe toate părțile!
 • Explică-i copilului ce implicații negative are agresarea altor copii. Bullyingul poate cauza daune semnificative, fizice, psihologice sau emoționale, în rândul copiilor agresați.
 • Dacă încă nu ai făcut-o, învață-l pe copil ce înseamnă empatia. Să se pună în pielea copilului agresat, poate fi de folos. De asemenea, încercați să găsiți împreună metode prin care să ceară scuze victimei sale.
 • Educă-ți copilul să-și îndrepte energia în altă direcție în locul agresării altor copii. Țineți cont că agresorii nu s-au născut așa… dacă ai agresat sau ai șicanat la un moment dat, nu înseamnă că trebuie să te supui stigmatului de „agresor” o viață întreagă. Astfel, insuflați-i copilului principii sănătoase de viață, ghidați-l către activități interesante și ajutați-l să înțeleagă cât de urât este să fie în locul copilului agresat.
 • După ce ați vorbit despre subiect, asigură-te că cel mic înțelege așteptările tale în acest sens. Fă-te înțeles, și vorbește clar și răspicat despre consecințele ce vor exista, în cazul în care agresarea altor copii va continua.
 • Felicită copilul atunci când arată compasiune și empatie față de persoanele din jurul său.

În cazul în care niciuna dintre aceste strategii nu vă este utilă, nu ezitați să cereți ajutor specializat.

Dragi părinți, nu ignorați problemele propriilor copii! De asemenea, nu vă grăbiți cu soluții pripite, de genul pedepselor. Analizați problemele, vedeți care sunt cauzele acestora și, împreună cu cel mic, găsiți o rezolvare adecvată.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut