Copilul care vorbește repede

Nu de puține ori, conversația cu cel mic pare desprinsă din filmele chinezești. El vorbește o cu totul altă limbă, spunând cuvintele pe repede-înainte. Cum ne descurcăm cu un copil care vorbește repede, descoperim din cele ce urmează.

Atunci când un copil vorbește repede, are tendința de a pronunța greșit sau de a deforma cuvintele. Va spune, spre exemplu „efant” în loc de „elefant” sau „ki” în loc de „ski”. Poate începe să se bâlbâie, să mormăie sau să murmure. Toate acestea au ca efect îngreunarea conversației cu interlocutorul. Copilul se poate simți așadar îndepărtat și frustrat să repete și să nu se poată face înțeles adecvat.

De ce vorbește atât de repede?

Numeroase motive pot explica debitul rapid al copilului:

 • Îi vin multe idei în același timp. Vrea să exprime tot și se grăbește.

Debitul cuvintelor, este rapiditatea de a produce sunete variind viteza într-o manieră adecvată.

 • Este nerăbdător să se întoarcă la o activitate care îi place. Dacă este întrerupt în timpul unei activități care îi place (joc sau emisiune favorită, spre exemplu), copilul poate începe să vorbească repede, pentru a scurta discuția.
 • Este foarte entuziasmat în momentul în care vorbește.
 • Îi este teamă să nu fie întrerupt în mijlocul unei fraze.
 • Este jenat sau îi lipsește încrederea. Vorbind rapid, copilul evită în acest fel comunicarea și scurtează schimburile. Debitul său poate varia foarte mult în funcție de persoana căreia i se adresează.
 • Își imită părinții. Dacă unul dintre părinții săi vorbește repede, copilul va avea tendința de a face același lucru.
 • Sexul copilului, vârsta și nivelul de dezvoltare al limbajului pot de asemenea influența debitul său.

Fiți un model pentru copil

Limbajul copilului este influențat de modelul pe care i-l oferiți. Dacă vorbiți foarte repede, nu are timpul să analizeze ceea ce i-ați spus și nici să înțeleagă bine. Încetiniți debitul atunci când îi vorbiți, pentru ca acesta să poată înțelege toate sunetele care compun cuvintele și fraza. Va avea în acest fel un bun model de reprodus și vă va înțelege mai bine sfaturile.

Sfaturi pentru a-l ajuta să își încetinească debitul

Copilul care vorbește foarte repede pare uneori să nu articuleze. Pentru a-l ajuta să vorbească mai lent, propuneți-i activități care să îl facă să simtă și să experimenteze diferite ritmuri cu corpul său.

A face yoga permite copilului să vorbească mai lent, căci învață să își controleze debitul vocii, învățând să respire bine.

 • Bateți din palme împreună cu cel mic și cereți-i să danseze sau să meargă pe ritmul muzicii, alternând ritmurile rapide cu cele lente.
 • Jucați iepurele și broasca țestoasă. Cereți copilului să vorbească lent ca țestoasa atunci când descrie imagini sau atunci când își povestește ziua. Dacă vorbește repede, remarcați-i faptul că vorbește repede „ca un iepure”. Acest lucru îl va ajuta pe copil să realizeze că debitul cuvintelor sale este prea rapid.
 • Jucați-vă de-a semaforul. Verde: merge rapid; Galben: merge lent; Roșu: se oprește.
 • Cântați cântece cunoscute și amuzați-vă încetinindu-le sau accelerându-le ritmul împreună cu cel mic.
 • Jucați-vă de-a marionetele cu cel mic. Această activitate îl va incita să încerce noi modalități de a vorbi.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut