Copilul diferit acasă de la grădiniță

De copilul vostru vorbește educatoarea? Vă întrebați adesea, căci comportamentul său la grădiniță și acasă este foarte diferit. Descoperiți de ce!

Medii diferite

Casa și grădinița sunt medii foarte diferite. Acasă, copilul este în largul lui, cu familia sa. Nu este multă lume. La grădiniță este un mediu mai animat, mai zgomotos. Copilul își petrece zilele în grup și trebuie să se adapteze rutinelor care sunt aceleași pentru toți copiii (ex: ora de masă, siestele, ieșirile afară). Sfaturile sunt, de asemenea, mai numeroase.

Dificil la grădiniță

Diferența de ambianță dintre acasă și la grădiniță pot explica de ce un copil are uneori un comportament deranjant la grădiniță. De exemplu, atunci când trebuie să își aștepte rândul pentru a obține ceva, el poate întâmpina dificultăți, pentru că, acasă, nu are obiceiul de a aștepta. Începe așadar să îi împingă pe ceilalți sau să treacă în fața lor.

A trăi în grup este o învățătură și copilul trebuie să își dezvolte abilitățile sociale care îl vor ajuta să se înțeleagă bine cu ceilalți: să împartă, să asculte, să ceară, să accepte refuzurile, să își regleze conflictele prin cuvinte, etc.

Cum să reacționați?

Nu este ușor să auzi cum educatoarea îți spune că ai un copil cu comportamente deranjante. Iată, totuși, câteva sfaturi:

  • Fiți deschiși și colaborați cu educatoarea pentru a ameliora situația. Cum voi îl cunoașteți altfel pe copil, doar împreună puteți înțelege mai bine ce anume îi provoacă acest comportament. Puteți apoi să vă înțelegeți asupra modalității de a interveni asupra lui.
  • Nu șicanați copilul pentru ceva ce a făcut la grădiniță. Educatoarea a intervenit cu siguranță în momentul în care s-a produs incidentul. Mai mult, cel mai bine este să evitați să dați prea multă importanță comportamentelor deranjante.
  • Spuneți-i simplu copilului că știți ceea ce s-a întâmplat și propuneți-i o altă atitudine. De exemplu: „Educatoarea mi-a spus că l-ai lovit pe Eric. Dacă vrei să te joci cu aceeași jucărie ca cea a unui prieten, cere-i acestuia cu ajutorul cuvintelor să ți-o împrumute.”

Dificil acasă

De partea cealaltă, unii copii sunt mai dificili acasă decât la grădiniță. Încă o dată, faptul de a fi în grup poate explica situația. Cei mici învață prin imitare. La grădiniță, de exemplu, cum copilul își vede prietenii aranjând jucăriile, stând așezați la masă sau așteptându-și rândul, are tendința de a face același lucru.

Felicitați copilul pentru bunele comportamente.

Acasă, nu există acest efect de grup care să îl facă să urmeze regulile și să se comporte bine. Mai mult, copilului îi este adesea mai la îndemână să aibă diferențe de conduită că părinții, căci știe că aceștia vor continua să îl iubească, indiferent de ceea ce face. Unii copii cu un temperament mai rezervat sunt mai isteți în grup decât acasă.

Seara, copilul poate fi mai dificil pentru că este obosit sau pentru că vrea să vă obțină atenția. În acest caz, alocați timp în fiecare zi pentru a face o activitate plăcută cu el. Acest lucru poate ajuta. Dacă nu, nu ezitați să vorbiți cu educatoarea sa. Aceasta vă poate propune piste pentru soluționarea situației.

Mănâncă mai bine la grădiniță decât acasă

La grădiniță, prezența prietenilor îl încurajează pe copil să mănânce. Mai mult, știe bine că nu poate cere altceva să mănânce dacă nu îi place ceea ce îi este servit… Dacă mănâncă bine la amiază, se prea poate să nu îi mai fie foame la cină. Fără a mai pune la socoteală oboseala de peste zi a copilului, ceea ce îi diminuează din apetit.

De reținut:

  • Este normal ca un copil să se comporte diferit acasă decât la grădiniță.
  • Un copil poate avea un comportament deranjant la grădiniță din cauză ca abilitățile sale sociale nu sunt încă atât de dezvoltate.
  • Dacă cel mic are un comportament deranjant atât acasă, cât și la grădiniță, vorbiți despre acest aspect cu educatoarea.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut