Copilul în jurul vârstei de 3 ani

Copiii cresc şi se dezvoltă diferit, însă, în linii generale, dezvoltarea lor atinge unele etape. Care sunt cele de la vârsta de 3 ani, aflaţi în informațiile ce urmează!

Îşi defineşte mai mult personalitatea

La această vârstă, copilul devine din ce în ce mai mult el însuşi şi puteţi avea o bună idee asupra personalităţii sale. Îşi dezvoltă stima de sine şi ia cunoştinţă de capacităţile sale, de interesele şi de talentele sale. Legăturile pe care le are cu voi devin tot mai solide şi nu îi mai este frică să fie abandonat.

Cum copilul se află în perioada construirii identităţii, vă vede ca pe un model. În acţiunile sale, va dori să vă facă mai mult pe plac, dar asta nu îl va împiedica să îşi exprime neplăcerile şi părerile proprii. Acesta constituie de fapt un progres, deoarece se face înţeles. Iată de ce este important să ascultaţi ceea ce vă spune şi să îl ghidaţi pentru a se exprima de manieră respectuoasă.

Imaginaţia şi regulile jocului

Copilul de 3 ani este în general optimist şi imaginaţia ia amploare în jocurile sale. Este sociabil şi capabil, într-o oarecare măsură, pentru a participa la jocurile colective. Totodată, să îşi aştepte rândul şi să împartă reprezintă încă provocări pentru el. Are dificultăţi în aşteptarea atenţiei voastre sau pentru a juca un joc, spre exemplu. Uneori, mai mult timp îi ia să se decidă ce şi cu cine se va juca decât jocul în sine. Poate spune, spre exemplu „Astăzi, nu mă joc cu tine. Mă joc cu ea.”. Începe să înţeleagă regulile unui joc, chiar dacă nu le respectă întotdeauna. Este capabil să enunţe regulile unui joc şi să denunţe un copil care nu le respectă.

De altfel, copilul de 3 ani se joacă din ce în ce mai bine de-a imitatul, nu doar plecând de la roluri, ci chiar ajutându-se de teme şi de poveşti. Jocurile sale se învârt adesea în jurul « salvatorului şi a pericolului » şi el are mereu rolul şefului sau al personajului puternic, cum e Superman sau leul.

Încercaţi să îi oferiţi celui mic ocazia de a se amuza singur sau împreună cu alţi copii, cât mai des posibil. Jocurile singur şi cele cu prietenii de vârsta lui îi permit să fie creativ şi să lase mai mult loc imaginaţiei, decât jocurile cu adulţii. Se va arăta bucuros să vă ajute la gătit, să dea cu mătura sau să scuture faţa de masă afară, căci îi place să joace rolul de « adult ».

Îşi dezvoltă capacitatea de a argumenta

La 3 ani, copilul începe să înţeleagă regulile simple şi îşi controlează mai bine impulsurile. Înainte de această vârstă, poate aplica unele sfaturi, dar îi este dificil să le înţeleagă sensul, ceea ce îi provoacă reacţii de frustrare.

Înţelege mai bine ceea ce înseamnă « nu », însă nu vă așteptați să facă tot ceea ce îi cereţi. Este vârsta la care îşi dezvoltă capacitatea de a argumenta. De altfel, este capabil să întrebe de ce o anumită regulă. Mai mult, cum este încă egocentric, plăcerea de a părăsi un joc sau o activitate este mult mai mare decât respectarea unor reguli sau sfaturi. Este important să continuaţi să îi fixaţi limitele şi să aveţi aşteptări realiste şi coerente în această etapă a dezvoltării sale.

Începe să îşi recunoască propriile emoţii şi pe cele ale celorlalţi

Accesele de furie ale copilului pot fi mai puţin numeroase deoarece vorbeşte mai mult şi reuşeşte să se exprime cu ajutorul cuvintelor. Este capabil să spună, spre exemplu : « Sunt supărat », sau « Sunt obosit ».

Chir dacă exprimă verbal ceea ce gândeşte, este posibil ca cel mic să nu posede încă un vocabular atât de variat pentru a descrie ceea ce vrea sau ceea ce simte. Cum nu reuşeşte să se exprime prin cuvinte, se va pune pe plâns. Pentru a-l învăţa să folosească mai degrabă cuvintele decât plânsetele, ajutaţi-l să identifice şi să numească emoţiile sau ceea ce vrea.

Copilul începe să înţeleagă că şi ceilalţi, la fel ca şi el, au sentimente. Atunci când îl ghidaţi, poate înţelege consecinţele gesturilor sau ale cuvintelor sale, de exemplu faptul că l-a făcut să se simtă prost pe un copil din cauză că a refuzat să se joace cu el.

Amintiţi-vă că fiecare copil este unic. Cei mici nu se dezvoltă toţi cu aceeaşi viteză în toate domeniile (de exemplu, în ceea ce priveşte mobilitatea, comunicarea şi stabilirea relaţiilor cu ceilalţi). Informaţiile din acest articol au caracter general. Dacă vă preocupă dezvoltarea copilului, cel mai bine este să consultaţi medicul.

0 Comentarii

Adauga un comentariu

KidsOut

KidsOut